Omekšivač i deterdžent treba jako pažljivo stavljati na sportsku odjeću

by | 15 lipnja, 2020

Odjeću u perilici rublja treba prati s unutarnje strane kako slučajno ne bi poprimila boju. Bitno je da odvajate po bojama, odjeću s elastinom ili za trening perete na niskim temperaturama i ne stavljate previše deterdženta.

Kad je u pitanju pranje rublja, može se reći kako je to za mnoge poprilično jednostavno. Odvojite boje, okrenete odjeću i stavite u perilicu s deterdžentom i omekšivačem, zar ne?

No, prema Deyanu Dimitrovu, direktoru tvrtke LaundryHeap, usluge pranja i kemijskog čišćenja rublja, postoji još puno toga, a neki od nas su možda rublje prali pogrešno cijelo ovo vrijeme.

Stručnjak je za Mirror podijelio neke od svojih najboljih savjeta za pranje rublja.

A njegov prvi savjet, koji očito ne znaju svi, jest da odjeću okrenete iznutra prije nego što je stavite u perilicu.

“Okretanje odjeće iznutra prije pranja osigurava da vanjski sloj ne poprimi boju, dlačice i slično od drugih predmeta u perilici”, rekao je Deyan za Mirror.

Osim toga, možete i koristiti maramice na kojima se zadržava boja tako da ne budete u strahu hoće li vam neka odjeća promijeniti boju nakon pranja.

“Opće pravilo je da kada robu perete s unutarnje strane produžujete joj “rok trajanja” tako da bi bilo mudro tako prati robu”, rekao je Deyan.

Još jedna pogreška koju ljudi čine je stavljanje previše deterdženta.

“Česta je zabluda da će upotreba više deterdženta bolje oprati odjeću. Zapravo je suprotno”, objasnio je Deyan.

“Uporaba previše deterdženta stvorit će višak sapuna koji će tamo zarobiti prljavštinu, bakterije i mirise, umjesto da ih uklanja. Uvijek se pridržavajte preporučene doze”, rekao je Deyan.

A kad je riječ o omekšivaču, tvrdi da ga ne biste trebali koristiti tijekom pranja sportske odjeće.

“Odjeća za trening i druge aktivnosti obično se izrađuje od sintetičkih materijala koji dobro djeluju na zaštitu od znoja i održavaju nas “hladnima” tijekom vježbanja. Omekšivač tkanine ne reagira dobro na te materijale”, rekao je Deyan.

Omekšivači tkanine djeluju tako da na našoj odjeći ostavljaju voštani premaz kako bi odjeća bila mekša. Kada to ostane na sportskoj odjeći, to sprječava njezinu sposobnost da zaštiti od znoja.

Da biste to izbjegli, u potpunosti preskočite omekšivač tkanine ili se odlučite za prirodnu alternativu: ulijte pola šalice bijelog octa u ladicu svoje perilice rublja tijekom posljednjeg ciklusa ispiranja.

A što se tiče temperature ciklusa pranja, odjeću za trening i bilo koju drugu koja sadrži elastin morate prati na niskim temperaturama.

“Toplina može oštetiti elastičnost naše odjeće, a unatoč tome što odjeća za trening može biti jako prljava treba ju prati na niskim temperaturama”, rekao je Deyan.

Kupnja pouzdanog i učinkovitog deterdženta osigurat će da vaša odjeća za trening uvijek izađe iz perilice rublja što čišća, čak i nakon pranja na 30 stupnjeva.

Isto tako, odjeću za trening i odjeću s elastinom osušite na svježem zraku nemojte koristit sušilice ili radijatore.

Također, Deyan preporučuje da znojnu odjeću prije pranja u perilice natopite u otopini s vodom i pola šalice bijelog octa, sat vremena prije pranja.

To će vam pomoći ukloniti nakupljeni znoj i prljavštine.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash