OJAČAJTE SAMOPOUZDANJE pomoću ovih savjeta!

by | 27 veljače, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Najvažnije u procesu promjene jest donošenje odluke da ćemo promijeniti ono što nas ne zadovoljava. Odluci prethodi spoznaja da sami sebe sprječavamo u napretku i svijest o vlastitom nezadovoljstvu. Kad jednom odlučimo da ćemo mijenjati jedino ono što možemo promijeniti, a to je sami sebe, prionut ćemo na posao bez odugovlačenja i sabotiranja.

Mijenjanje vlastitog ponašanja nije jednostavna i ugodna stvar. U to su uključene naše vrijednosti i uvjerenja koje smo godinama gajili i ponekad će biti potrebno nešto više truda i želje za promjenom kako bismo neučinkovita uvjerenja i ponašanja promijenili u učinkovita i zdrava za nas. Osim toga, uključeni su i naši osjećaji. Mnoge ljude strah od promjene toliko blokira da ostaju u svojoj negativnosti i patnji, zato što im poznato okruženje daje lažan osjećaj sigurnosti i mogućnosti kontrole nad životom. No, rezultati istraživanja pokazuju da se većina naših strahova nikada ne ostvari i zato svaki napor u smjeru pozitivne promjene itekako ima smisla.

Što učiniti?

Da bismo stekli više samopouzdanja, moramo prije svega upoznati i prihvatiti sebe u cijelosti. Također, moramo prihvatiti sve ono što nam se kod nas ne sviđa i što ne možemo promijeniti iz prošlosti.

Upoznajte sebe isprobavajući nove stvari i dopustite si neuspjeh. Umjesto oštrog samokritiziranja, upitajte se:

 Što sam naučio/la iz ovoga? Što ću drugi put napraviti drukčije?

U izgradnji samopouzdanja od izuzetne je važnosti brinuti se za sebe i za svoje potrebe. Umjesto neprestanog zadovoljavanja potreba drugih ljudi, svakodnevno razmišljajte o tome što vi trebate.

Razvijajte bliskost s drugim ljudima, a kad je potrebno, zatražite potporu. Odmaknite se od ljudi koji iz vas crpe životnu energiju i okružite se onima koji bude ono pozitivno u vama.