Ove godine želite napraviti nešto dobro? Za početak, odustanite od plastičnih boca

by | 26 siječnja, 2020

Malo manje od milijun plastičnih boca vode se proda svake minute u svijetu. Od ukupnog broja reciklira se nešto malo manje od pola, a za preostale boce će trebati oko 400 godina da se raspadnu na odlagalištima. Plastične boce su postale sveprisutne na tržištu. Iako je njihova pojava 70-ih godina prošlog stoljeća promijenila maloprodajni sektor, učinak koji imaju na okoliš je razarajući, sa sve više plastičnog otpada koji se pojavljuje u oceanima.

Bez obzira na sav trud uložen u smanjivanje prisutnosti plastičnih materijala za jednokratnu uporabu, napredak je vrlo spor. Europska unija donijela je odredbu po kojoj se 10 plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu zabranjuje (među njima i plastični noževi i vilice te slamke – trebaju se prestati proizvoditi do 2021.), a do 2029. godine najmanje 90 posto plastičnih boca za piće će se morati prikupiti i reciklirati.

Ipak, proizvodnja i potražnja raste pa se tako očekuje da će se ove godine prodati oko 500 bilijuna boca. Da vam dočaramo koliko je to u broju, radi se o 500.000.000.000.000.000 plastičnih boca od kojih pola neće biti reciklirano.

Što vi možete napraviti? Za početak, slobodno pijte više vode iz slavine. Kupovanje flaširane vode u situaciji kada nema alternative je jedna stvar, ali kad ju kupujete kao životni odabir, a da vam nije nužna, to je nešto potpuno drukčije. Flaširana voda zahtijeva 2000 puta više energije za proizvodnju od vode iz slavine. Uzmite u obzir njezinu proizvodnju, prijevoz i hlađenje i bit će vam jasno kako.

Kafići i restorani u Hrvatskoj sve se više uključuju u trend točenja vode iz slavine gostima umjesto da pokušavaju pod svaku cijenu prodati flaširanu vodu, a ako vam iz nekog razloga ne odgovara miris ili okus vode iz slavine, za relativno mali novac možete instalirati filter na slavinu koji će ju pročistiti. Prema nekim istraživanjima, čak 25 posto prodane flaširane vode zapravo je samo pročišćena voda iz slavine. Tvrtke koje se bave flaširanjem i proizvodnjom uvjeravaju nas da je flaširana voda zdravija i kvalitetnija od one iz slavine, ali imajte na umu da je prema svim istraživanjima voda s naših područja jedna od najčišćih i najzdravijih u svijetu. Razmislite o tome prije nego što sljedeći put kupite bocu flaširane vode.

I, na kraju, kada ste u pokretu, bilo da trenirate ili ste u šetnji, ne zaboravite svoju bocu za vodu koju možete dopuniti i koristiti više puta. I male stvari znače jako puno za okoliš. Zagreb, kao i dosta gradova u Hrvatskoj, uvodi značajan broj novih pumpi za točenje vode i postoji mnogo lokacija na kojima možete besplatno dotočiti svoju bocu.

IZVOR: INDEX.HR