Od 10. do 16. svibnja obilježite Europski tjedan mentalnog zdravlja

Uključite se u inicijativu i podizanje svijesti o važnosti mentalnog zdravlja svakog pojedinca

by | 11 svibnja, 2021
kretanje, zdravlje

Ove godine od 10. do 16. svibnja obilježava se  Europski tjedan mentalnog zdravlja. Cilj ove inicijative koju je pokrenula europska organizacija Mental Health Europe jest podići osvještenost o važnosti mentalnog zdravlja u svakodnevnom životu svakog pojedinca.

Obilježavanje i promicanje mentalnog zdravlja u svibnju dugogodišnja je svjetska tradicija. U SAD-u se još od 1949. godine obilježava svibanj kao Mjesec mentalnog zdravlja. Nadalje, tjedan mentalnog zdravlja se u Kanadi obilježava u prvom tjednu u svibnju već 70 godina, a u Ujedinjenom kraljevstvu u trećem tjednu svibnja već dvadesetak godina.

Projekt Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ove će godine tijekom obilježavanja Europskog tjedna mentalnog zdravlja potaknuti na osvještavanje važnosti tjelesne aktivnosti u očuvanju i unaprjeđivanju ne samo tjelesnog nego i mentalnog zdravlja.

Želi se osvijestiti široki raspon pozitivnih učinaka tjelesne aktivnosti u očuvanju i unaprjeđivanju mentalnog zdravlja i psihičke dobrobiti te potaknuti na razgovor i podjelu osobnih primjera raznih oblika tjelesne aktivnosti i brige o mentalnom zdravlju.

Mentalno zdravlje je neizostavan dio sveukupnog zdravlja, a dobro mentalno zdravlje je puno više od odsutnosti psihičkih bolesti i teškoća. Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije mentalno zdravlje je stanje dobrobiti (blagostanja) u kojem pojedinac ostvaruje svoj puni potencijal, može se nositi s normalnim stresnim životnim situacijama, može produktivno raditi i doprinosi svojoj zajednici. Obratimo pažnju na to kako nam u tome može pomoći tjelesna aktivnost odnosno kretanje:

KRETANJEM ZA MENTALNO ZDRAVLJE!

Tjelesna aktivnost nije samo vježbanje ili bavljenje sportom nego uključuje i sve oblike kretanja koje dovode do potrošnje energije.

Kako se možete uključiti?

U sklopu obilježavanja ovog tjedna na društvenim mrežama projekta Živjeti zdravo kao i na mrežnim stranicama (https://zivjetizdravo.eu/ ; https://www.hzjz.hr/) osvrnut će se na neku od glavnih dobrobiti tjelesne aktivnosti za mentalno zdravlje.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo

FOTO: Andrea Piacquadio/Pexels