Oblog za oči od kamilice

by | 10 siječnja, 2015

Kamilica će vam pomoći da se riješite podočnjaka i tamnih kolutova ispod očiju. Umorne oči povratit će sjaj nakon samo jednog tretmana.

caj-od-kamilice-490x490

Ljekovito bilje na našim prostorima ne može se zamisliti bez popisa na kojem je kamilica na vodećem mjestu. U kamilici se nalazi azulen, eterično ulje i on je ujedno njezin glavni sastojak. Upravo iz tog razloga, kamilica je našla široku primjenu u medicini.

Nema domaćinstva u kojem nema kamilice, bilo da volimo filtar vrećice ili sušenu kamilicu.

Ljubitelji bilja uvijek će vam reći da je sušena kamilica djelotvornija od one koja se proizvodi industrijski, u filtar vrećicama.

Kamilica ima vrlo snažno umirujuće djelovanje u najširem smislu riječi, idealna je za vanjsku i unutrašnju uporabu. Savršen je borac protiv prehlade, olakšava grčeve u trbuhu, smanjuje nadutost trbuha i crijeva, a mnogim ženama pomaže kad imaju menstrualne tegobe.

Kamilica se ne smije kuhati, tada nema nikakvog učinka. Čaj od kamilice pripremite tako da jednu jušnu žlicu kamilice prelijete s proključalom vodom, najbolje 2 dl vode, poklopite i ostavite da stoji ne više od pet do 10 minuta. Upamtite, u šalici za čaj, kamilica ne smije stajati duže od sat vremena. Ako je ne upotrijebite u roku od sat vremena, prolijte je i napravite drugi čaj. Nikako se ne preporučuje podgrijavanje čaja od kamilice.

Ljekovito djelovanje kamilice možete isprobati i na očima.

Ako vas muče podačnjaci i tamni kolotovi ispod očiju, ako su vam umorne oči poslije burne noći ili ako vas pecka crvenilo oka, kamilica je idelalno rješenje. Također, otečene oči nakon dužeg boravka ispred računala izliječit će kamilica.

Skuhajte čaj od kamilice, (recept gore) i poslije pet minuta uzmite dvije blazinice ili sami napravite tufere od vate. Nikad nemojte koristiti isti tufer za oba oka, jer se može dogoditi da na jednom oku imate infekciju koje nema na drugom oku.

Otečene oči, podočnjake i tamne kolutove smirit će topli oblozi, a tada koristite topao čaj.

Čistim rukama uronite tufere u čaj i stavite na oči. Poželjno je da legnete i da obloge držite bar deset minuta na očima. Ako se čaj nije potpuno ohladio, ponovite postupak.

Hladni oblozi od kamilice djeluju na crvenilo oka, na iritaciju izazvanu konjunktivitisom.

U ohlađeni čaj od kamilice uronite oblogu, ocijedite i stavite na oči. Obloge nemojte da držite na očima više od deset minuta.

Kako bi učinak bio potpun, kad skinete obloge, neka vam netko izmasira dio oko očiju, ili napravite to sami. Stavite kažiprste ispod očiju, blago masirajte prvo tu zonu a onda kružnim pokretima od unutrašnjosti oka masirajte prema van.

Izvor: Life Content