O čemu ne pričamo kad pričamo o seksu?

Edukativni videi koji bi vam mogli promijeniti percepciju o tome kako pristupamo temi seksa s najbližima, ali sa samima sobom

by | 2 kolovoza, 2021

Kako mlade žene gledaju na svoje seksualno zadovoljstvo, na koji način razgovaramo s djecom kad imaju “škakljiva” znatiželjna pitanja, je li oprost ikad opcija?

Nakon što smo pronašli platforme kojima je cilj destigmatizirati pornografski sadržaj i kreirati ga za žene, uočile smo i nekoliko korisnih TED Talks edukativnih videa koji bi vam mogli promijeniti percepciju o tome kako pristupamo temi seksa s najbližima, ali sa samima sobom. Evo naših prijedloga:

Što mlade žene misle o vlastitom seksualnom zadovoljstvu?

Zašto se djevojke osjećaju osnaženima za kad je riječ o seksualnim aktivnostima, no istovremeno nisu osnažene za uživanje u njima? Tri godine, autorica Peggy Orenstein intervjuirala je djevojke u dobi od 15 do 20 godina o njihovim stavovima i iskustvima seksa. Raspravlja o užitku koji uglavnom nedostaje njihovim seksualnim susretima i poziva nas da premostimo “jaz u orgazmu” iskrenim razgovorom s našim djevojkama od malih nogu o seksu, tijelima, užitku i intimnosti.

Što ne učimo djecu o seksu

Naš je posao kao roditelja, između ostalog, naučiti djecu tome što je seks. No, osim “razgovora” koji pokriva biologiju i reprodukciju, možemo još puno toga reći o ljudskom iskustvu bivanja u našim tijelima. Predstavljajući “Razgovor 2.0”, Sue Jaye Johnson pokazuje nam kako svoju djecu možemo naučiti prilagoditi se svojim senzacijama i pružiti im podršku za razgovor o njihovim željama i osjećajima – bez isključivanja ili obmanjivanja.

Kako imati zdrav, pozitivan odnos prema seksu

Od našeg straha od ženskih tijela do naše sramežljivosti oko riječi “bradavica”, naše ideje o seksu trebaju nadogradnju, kažu seksualne edukatorice (i urnebesne žene) Tiffany Kagure Mugo i Siphumeze Khundayi. Za radikalni novi stav o seksualnoj pozitivnosti, dvojac stupa na pozornicu TED-a sugerirajući da Afriku tražimo erotsku mudrost kako drevnu tako i modernu, pokazujući nam kako se možemo otresti problematičnih ideja o seksu koje smo internalizirali i ponovno definirati zadovoljstvo naši vlastiti uvjeti.

Što možemo naučiti o nevjeri, odnosno na koji je način možemo preispitati, provjerite na grazia.hr.

Tagovi: