Novo mjesto u Zagrebu na kojemu možete kušati burger s francuskom salatom

Cheat day je dobio posve novo značenje

by | 26 travnja, 2021
burger s francuskom salatom

U novozagrebačkom kvartu Kajzerica susjedi odnedavno uživaju u zanimljivoj hrani. Iako se naoko čini da se radi o klasičnom restoranu u kojemu se nude burgeri, pizze i palačinke, u [email protected] je štošta toga drukčije nego inače. Recimo, zanimljivo je kako se vlasnik restorana, u želji da stvori potpunu simbiozu s kvartom, dosjetio da recepte određuju i – susjedi.

“Susjedima smo doslovce dijelili hranu kad smo sastavljali jelovnik. Isprobavali smo svaku stavku svakog jela, jednu po jednu. I otvorili tek kad su susjedi dali zeleno svjetlo. Dijelili smo u kvartu klopu, davali ljudima da isprobaju pizze, burgere, palačinke… I njihovo mišljenje bilo nam je mjerodavno radimo li dobro ili trebamo raditi drukčije. Ionako je to hrana koju će oni jesti”, prepričava vlasnik Domagoj Delač, koji je naveo još neke posebnosti.

“Krenimo od pizze. Mogu se na prste ruke nabrojiti pizzerije u metropoli koje imaju kultnu napoletanu. Tijesto je dva dana odležano, od najskupljeg “zero-zero” brašna, a brižno ga radi pekar Marjan iz Dugog Sela. Neko vrijeme stoji na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku. I tako ukrug. U sredini je tijesto tanko, ima hrskave rubove, ali ne smije biti gnjecavo. Gostima se svidjelo jer je bolje od onih na kakve su navikli. Nazive naših pizza prate i namirnice. Pa je tako na dalmatinskoj pizzi tuna, uz kapare, rikolu, češnjak i maslinovo ulje s Brača. Na istarskoj pizzi je istarski pršut i ulje od tartufa iz Buja, na slavonskoj pizzi je baranjski kulen… Bio nam je cilj da svaka pizza osim naziva ima i sastojke iz kraja po kojem nosi ime”, govori Delač.

S obzirom na to da se prekoputa restorana nalaze i dvije škole, vlasnik [email protected] ponudu je djelomično prilagodio i njima pa, osim navedenoga, na meniju ima i nuggetse, pomfrit te sendvič s piletinom, u koji idu otkošteni batak i zabatak napacani u marinadi, peče se na roštilju i u njega ide aioli umak s majonezom, vrhnjem i češnjakom. On je najveća zvijezda među srednjoškolcima, dok osnovnoškolci ipak preferiraju pomfrit i palačinke s raznim nadjevima: od Kinder Buena, Nutelle, Linolade pa do sladoleda.

Inst@food

Zanimljivi su i nazivi jela, poprilično kreativni. Tako, primjerice, u ponudi postoji i “doručak šampiona”.

“Ujutro se skuplja snaga za cijeli dan. Kažu da je doručak najvažniji obrok pa smo odlučili ljudima priuštiti cjeloviti doručak pa smo u “doručak šampiona” uključili burger, cijeđeni sok te kavu. Sve to dajemo im za 49 kuna i oduševljeni smo reakcijom ljudi koji nas od ranog jutra zovu i naručuju upravo to.”

Inst@food

Za kraj smo ostavili priču o “Zagrebačkom burgeru”, koji je doista poseban. Naime, unutra je, između ostalog, i francuska salata. Vlasnik nam je objasnio kako je došlo do tog recepta.

“Obožavam jesti i stalno isprobavam različite kombinacije hrane. Nikad ne treba siliti nešto jer je važno da se namirnice sjedine. Ideja o tom burgeru došla mi je kad sam bio na ručku kod šogorice koja radi fenomenalnu francusku salatu s domaćim sastojcima. Kako smo i tada to jeli uz meso, a bilo je izvrsno, odlučili smo isprobati to u burgeru. I ispalo je fenomenalno! Od toga dana šogorica radi francusku salatu s domaćim namirnicama iz njezina vrta u Dugoj Resi i to stavljamo u burger. Uz nju, u burgeru su jalapeño papričice kojima dobivamo kontrast blagog i ljutog. Juneća vratina za burgere je od susjeda prekoputa Avenije Dubrovnik, iz sjajne mesnice “Antonio” iz Savskog gaja. U svakom slučaju taj nam je burger zasad možda i najveći hit kod naših gostiju”, zaključio je Delač te pozvao sve da dođu probati ova zanimljiva jela.

Inst@food

Foto: PR