Umjesto hyggea, ove godine probajte lijep nordijski trend koji nam vraća ravnotežu

by | 6 studenoga, 2020

Teško vam padaju kraći dani, kiša, mrak i hladnoća? Nordijski su narodi pravi stručnjaci za to, ali imaju i odgovor za bolje raspoloženje, novi trend koji propagira život u skladu s prirodom i vraća nam ravnotežu.

Kako se pripremiti za nadolazeće hladne i mračne dane? Skandinavski, točnije danski odgovor na to dosad je bio hygge – način života usredotočenim na ugodnost gdje su tople deke, topao čaj i udobne papuče neophodni. Ove godine, s pandemijom korona virusa koja nastavlja utjecati na svakodnevni život, naši domovi mogu biti hygge, ali naša druženja definitivno ne bi trebala biti – odgodite okupljanja za neke bolje prilike.

No, narodi sjeverne Europe imaju odgovor i na ovaj moderni izazov, a svodi se na to da unesete friluftsliv (izgovara se free-loofts-liv). Friluftsliv doslovno znači “život u slobodnom zraku”, a to je koncept koji je dio norveške kulture. Pronaći ćete gotovo milijun postova na Instagramu označenih s #friluftsliv pun šuma, prekrasnih krajolika i ljudi koji pješače, voze kanu, kampiraju i inače istražuju sjajne prostore na otvorenom.

Ideja iza friluftsliva ili friluftslivinga je biti na svježem zraku kako bi se povezali s prirodom, čak i kad vrijeme nije sjajno. I vjerojatno je to dobar koncept da ga svi prihvate upravo sada, jer dani postaju hladniji i kraći, ali naše mogućnosti aktivnosti ostaju iste. Dokazano je da provođenje nekoliko sati na otvorenom tjedno poboljšava razinu stresa i daje poticaj vašem fizičkom i mentalnom zdravlju (a tko ne treba smanjiti razinu stresa i poboljšati zdravlje?).

I ako je odluka između šetnje ili još jednog sata iza zaslona, ​​šetnja na otvorenom – čak i ako vrijeme nije idealno – vjerojatno je bolji izbor za vaše mentalno zdravlje.

Evo kako to praktično primijeniti i prigrliti frilutsliv:

1. Potražite ljepotu

Srce friluftsliva je jedinstvo s prirodom, zato si uzmite vremena da stvarno uživate u svojoj okolini. Uživajte u žarkim bojama jesenskog lišća, potražite ptice ili druga bića i jednostavno duboko udahnite.

2.  Učinite svoje vanjsko područje ugodnijim

Tko kaže da friluftsliv i hygge ne mogu mirno koegzistirati? Udobne deke, jastuci, grijači za terase i jame za vatru mogu vam pomoći u suzbijanju hladnoće i omogućuju vam još dulje provođenje na otvorenom.

3. Sloj više

Ključ udobnosti kada prihvaćate život na svježem zraku je odijevanje u slojevima, tako da odjeću možete dodavati ili oduzimati kako se vrijeme mijenja.

4. Spakirajte ručak (ili večeru)

Jelo na otvorenom možete imati tijekom cijele godine. Ali da biste uživali u friluftslivu tijekom zimskih mjeseci, spakirajte termosicu s vrućom i krepkom hranom koja će vam pomoći da se ugrijete kad ste vani.

5. Krenite u lov

Ako imate malu djecu, pretvorite vrijeme na otvorenom u igru ​​tako što ćete organizirati lov na stvari. Mogu potražiti predmete različitih boja, različite vrste sjemenki ili lišća ili predmete koji su im potrebni za izgradnju vlastite vilinske kuće. (Bonus: I to možete pretvoriti u pomalo prirodnu lekciju.)

6. Organizirajte igru na otvorenom

Aktivnosti koje mogu pokrenuti ljude – bilo da se radi o badmintonu i boćanju, borbi snježnim grudama ili štafetnim utrkama – sve one mogu pomoći u pumpanju krvi i borbi protiv hladnoće. Samo se pridržavajte sportova u kojima se socijalno distanciranje može lako održati ako igrate s ljudima izvan vašeg kućanstva.

7. Pokušajte nešto novo

Sada je vrijeme da istražite neke zabavne nove aktivnosti na otvorenom (ili posjetite staru omiljenu) kako biste svom životu na otvorenom dodali malo više uzbuđenja. Pokušajte krpljanje ili skijaško trčanje, kiparstvo snijega ili pijeska ili slikajte lijepi krajolik, kako piše Real Simple.

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: Guliver/Getty Images