Novi domaći videoprojekt o ženskoj snazi i boli inspirira nas na kvalitetniji život

by | 14 travnja, 2021

U moru kreativnog sadržaja koji se svakodnevno plasira online, uvijek nam je drago vidjeti nove kreativce i mlade ljude koji djeluju i pokušavaju promijeniti svijest ljudi nabolje.

Nedavno, predstavljen je projekt Njena i moja ploča koji se sastoji od serije emisija, tekstova i fotografija. Autorica je Mirjam Despinić-Biškup, doktorantica na fakultetu Družbenih veda u Ljubljani, a gošće emisije mlade su žene koje su doživjele teške i različite boli. Svojim pričama inspiriraju, nadahnjuju i potiču na razmišljanje, čega nam nikada nije dovoljno u društvu punom iskrivljenih vrijednosti.

“Iako su utjecale na njih, fizičke i emocionalne traume nisu ih trajno obuzele; svaka ih je sugovornica uspjela prevladati. Njihova su iskustva dragocjena i zato ih je važno zabilježiti i čuti. Jer te su hrabre žene u velikoj nevolji uspjele pronaći snagu u sebi, ali i u “drugome”, govori autorica.
Tijekom emisije gošće pregledavaju deset istih gramofonskih ploča, komentiraju dvije, a na kraju emisije odaberu i puste jednu. Dotad ih gramofon čeka i šuti. One su te koje ga pokreću nakon što završe sa svojom pričom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mirjam Despinić-Biškup (@de.mide)

“Serijal tekstova naslovljen Moja ploča tematski prati intervjue s gošćama; pisan je u obliku dijaloga, a većim je dijelom inspiriran razgovorima s mojom majkom”, kaže Mirjam.

I emisije i tekstovi praćeni su fotografijama portreta i detalja: svaku smo gošća je izdvojila dio sebe, svoga tijela, koji smatra najosobnijim, najljepšim, najznačajnijim kako bi još više naglasila bliskost i intimnu ispovijest koju ima pred kamerom.

U stvaranju ovog projekta sudjelovali su: fotografkinja Sara Murk, snimatelji Zoran Fras, Iva Potočnik Rihtarić i Vedran Rihtarić, montažer Leo Gere. Društvene mreže Marija Knežević i Mirjam Despinić-Biškup.

Foto: Sara Murk