Nova studija otkrila lak način za podizanje samopouzdanja u teškim životnim periodima

by | 11 ožujka, 2021

Životne nedaće i problemi ne zaobilaze nikoga. No ponekad nam se čini kako nekim osobama rješavanje takvih problema jednostavno lakše ide.

Ova je pretpostavka postala predmet proučavanja znanstvenika iz New Yorka i Züricha, a rezultati su pokazali da je to slučaj. Naime, neki su ljudi spretniji i snalažljiviji kada su u pitanju problemi i prepreke koje život postavlja po putu. No zašto je to tako i može li se ta vještina naučiti? Tim stručnjaka uspio je odgovoriti na to pitanje, a odgovor je u obliku znanstvenog rada objavljen u medicinskom časopisu Emotion. Evo što su otkrili.

Koja je tajna uspjeha u rješavanju životnih problema?

Znanstvenike je zanimalo na koji način neke osobe vlastite probleme rješavaju uspješnije od drugih. Kako bi odgovorili na to pitanje, proučavali su koliko ispitanici vjeruju u sebe te u svoje sposobnosti, odnosno proučavali su njihovu samoučinkovitost. Poznato je da samoučinkovitost značajno utječe na mentalno zdravlje te na naše ponašanje, naše želje i životne ciljeve. Samim time, samoučinkovitost povezana je i s rješavanjem životnih prepreka i problema. U daljnjem istraživanju, znanstvenici su ispitanike podijelili u dvije grupe. (Pročitajte: Načini na koje ćete postati hrabriji te ostvariti životne ciljeve)

Sudionici prve grupe, prije rješavanja problema, dobili su zadatak prisjetiti se vlastitog uspjeha na koji su iznimno ponosni. Pripadnici druge grupe morali su se prisjetiti lijepog događaja nevezanog za uspjehe te zatim riješiti zadatak. Pokazalo se da su osobe iz prve grupe bile bolje u rješavanju zadataka, a znanstvenici su došli do zaključka da je savršen alat za razvijanje samoučinkovitosti prisjećanje na vlastite uspjehe.

Stoga, ako se nađete u trenucima beznađa te ako budete uvjereni da nešto ne možete riješiti, sjetite se svih onih perioda kad ste uspjeli u nekom teškom zadatku. Može to biti položeni ispit, dobitak novog posla, osobne pobjede poput prebolijevanja odnosa, redoviti treninzi i slično. Često zaboravljamo sami sebi biti podrška, a prisjećanje na vlastite pobjede jedan je od načina na koje si govorimo: “Ja to mogu”. Stoga, u trenucima preskakanja životnih prepreka, nemojte misliti na crne ishode. Sjetite se onoga što ste učinili dobro i budite ponosni na sebe.

Foto: Priscilla Du Preez/Unsplash