Nova predstava Ksenije Marinković je “feel good komedija” koju morate pogledati

by | 3 listopada, 2022

Sinoć je u zagrebačkom kazalištu Vidra održana svečana premijera dugoočekivane predstave Kazališta Moruzgva o kojoj svi pričaju proteklih dana. Riječ je o predstavi Tvorničke postavke, redateljskom kazališnom prvijencu Ksenije Marinković, jedne od naših najboljih kazališnih i filmskih glumica. Ako je suditi po reakcijama publike u rasprodanoj Vidri, imamo kazališni hit. Redateljica i glumci sinoć su pobrali ovacije publike, a Ksenija Marinković je izjavila: “Komedija, dobra ili loša, ne misli zlo nikome i propituje sve, a to je ono što volim u kazalištu. Zato sam izabrala komediju za svoj redateljski prvijenac.”

Sinoćnju premijeru nisu propustili: Milana Vlaović, Ksenija Pajić, Ante Tomić, Mia Kovačić, Ankica Dobrić, Petra Dugandzic, Lana Barić, Tara Rosandić, Goran Grgić, Paolo Magelli, Vinko Brešan, Goran Grgić te mnogi drugi.

Tvorničke postavke, koju opisuju kao “feel good komediju”, govori o tome kako ljubavna afera može utjecati na brak. U glavnim ulogama: Ana Begić Tahiri, Amar Bukvić, Iva Jerković i Ivan Čuić. U ovoj komediji situacije gdje imamo sukob zagrebačkog i dalmatinskog mentaliteta dobit ćemo odgovor na pitanje gdje je lakše uspjeti ili pasti – na estradi ili u politici? Ali isto tako i kako da svi “profitiraju” kad se na najbolji mogući način sukobe sa svojim predrasudama.

Dr. Krešimir Brlek (Amar Bukvić), ugledni zagrebački otorinolaringolog s političkim ambicijama, i njegova supruga Dagmar (Ana Begić Tahiri), sveučilišna profesorica antropologije, mirno su živjeli zaokupljeni znanstvenim radom i dosljedni dubokom uvjerenju kako je seks precijenjen. A onda se u stan iznad njihova uselio dalmatinski estradno-ljubavni par umjetničkih imena Angelo Biondi (Ivan Čuić) i Deziderata De (Iva Jerković= koji će im u život unijeti, najblaže rečeno, dašak neočekivane svježine. Nakon jedne burne noći u kojoj su stradale Dezideratine glasnice, umjetnički par zatražit će pomoć svog uštogljenog susjeda, istaknutog stručnjaka za uho, grlo, nos, ali i potencijalnog budućeg predsjednika. Susret dvaju parova isprva će imati sva obilježja sukoba civilizacija, no vrlo brzo barijere između naizgled aseksualnih intelektualaca i njihovih nesputanih i otkačenih susjeda počet će popuštati, a dojučerašnji hladni prezir ustupit će mjesto vrućoj žudnji i prerasti u ljubavni četverokut nakon kojeg više ništa neće biti isto. Ili možda ipak hoće?

Asistentica režije je Kristina Grubiša, autorica glazbe je Erna Rudnički, suradnica za pokret je Una Štalcar-Furač, oblikovatelj svjetla je Martin Šatović, scenograf Matej Kniewald, dok kostimografiju potpisuje Ana Begić Tahiri.

Raspored nadolazećih izvedbi:

7. 10. Split
8. 10. Split
9. 10. Zagreb – Kazalište Vidra
16. 10. Zagreb – Kazalište Vidra
20. 10. Rijeka – HKD na Sušaku
22. 10. Zagreb – Kazalište Vidra
23. 10. Đurđevac – Dom kulture
16. 11. Zagreb – Kazalište Vidra
19. 11. Novalja
25. 11. Vodice – Pučko otvoreno učilište