Više od 1200 programa čeka vas na ovogodišnjoj manifestaciji Noć knjige

by | 21 travnja, 2022
noć knjige

Jeste li spremni za najbolju Noć knjige ikad? Najmasovnija nacionalna manifestacija koja promiče knjigu i čitanje Noć knjige održavat će se četiri dana, od 22. do 25. travnja, s čak više od 1200 programa i akcija u 250 gradova i mjesta diljem Hrvatske!

Noć knjige: propitkivanje slobode i knjige kao prostora slobode

U Noći knjige sudjeluje 150 narodnih knjižnica, više od stotinu knjižara, antikvarijata i nakladnika, 300 škola, vrtića, fakulteta i drugih ustanova kao i kazališta, mjesnih odbora, učeničkih domova, domova za starije osobe, kulturnih centara, pisaca, umjetnika i raznih drugih kreativaca. Sudionici Noći knjige družit će se s knjigom i u zatvorima, dvorcima, kafićima, vlakovima, voćnjacima, na trgovima, crkvama, pa čak i u berbi gljiva.

Noć knjige ove godine propitkuje slobodu i knjigu kao prostor slobode, što je i tema mnogih događanja tijekom trajanja manifestacije. Sudionici će se slobodom baviti u lepezi njezinih mogućih interpretacija – od cenzure i autocenzure do kritičkog mišljenja i pjesničke slobode.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Noć knjige HR (@nocknjige.hr)

Obilježavanje značajnih obljetnica

Velik broj programa bit će posvećen i dvjema značajnim obljetnicama – 400. obljetnici rođenja francuskog književnika Molièrea te 100. obljetnici rođenja jedne od najvećih hrvatskih književnica Vesne Parun.

I ove je godine u suradnji s Hrvatskim željeznicama – Putničkim prometom i Jadrolinijom organizirana akcija Putuj s knjigom, pa će tako svi putnici u vlakovima te na trajektima i brodovima, od sjevera do juga Hrvatske, uživati u Bakinim pričama, audiopričama koje je organizatorima ustupila Croatia Records.

Pridružite se besplatnim tematskim turama inspiriranima knjigama, književnošću i književnicima

Tijekom trajanja Noći knjige, organizatori manifestacije u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i poznatim zagrebačkim pripovjedačicama Josipom Šiklić – Purgericom, Ivom Sillom i Gornjogradskim coprnicama poklanjaju Zagrepčanima čak četiri besplatne tematske ture inspirirane knjigama, književnošću i književnicima. Na turama će se moći saznati gdje je zbrisala Grička vještica, čuti priče tajnog Zagreba o književnicima i njihovim likovima, ući u magičnu jurjevsku noć uz priče i legende najboljih hrvatskih sakupljača narodne baštine i tradicije te upoznati Zagreb kakvog je poznavala Marija Jurić Zagorka.

“Ure bez cenzure”

Na poticaj organizatora Noći knjige, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade pripremili su program “Ure bez cenzure”, u kojem će 23. travnja od 21:30 čak 12 hrvatskih pisaca razgovarati o slobodi te brojnim škakljivim temama. Ovo online događanje uživo će se prenositi na YouTube stranici Noći knjige.

Istog dana u 18 sati pratite i tribina posvećena ukrajinskoj književnosti, kulturi i povijesti, koju u suradnji s Katedrom za ukrajinski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu organizira Matica hrvatska.

Zanimljivost je i da su se s više različitih programa u Noć knjige uključili članovi Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara, koji će pokazati da se i igre mogu povezati s književnošću i knjigom. Najbolja hrvatska igra u prošloj godini Saint Kotar moći će se pak zaigrati u svim narodnim knjižnicama. Njima ju je darovao Marko Tominac, čija tvrtka i stoji iza njezina razvoja.

Knjiga svima i svuda

Na Noć knjige i ove se godine nastavlja prodajna akcija Knjiga svima i svuda u gotovo svim knjižarama, online shopovima nakladnika i online knjižarama s prigodnim akcijskim popustima u trajanju od 23. do 30. travnja 2022.

Oganizatori Noći knjige su u suradnji s partnerima priredili čak dvije humanitarne akcije. Tako će u suradnji s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske i Zakladom AIDHub biti otkupljen veći broj knjiga ukrajinskih nakladnika koje će biti raspoređene i darovane hrvatskim narodnim knjižnicama za potrebe integracije raseljenih osoba iz Ukrajine. Za najmlađe je objavljena i ukrajinsko-hrvatska početnica, a pozvani su i hrvatski nakladnici da u ovoj godini tiskaju barem jednu knjigu iz svog programa u ukrajinskim tiskarama.

U suradnji pak s Lumer shopom iz Splita, poruke Noći knjige koje promoviraju knjigu i čitanje oživjele su na majicama koje se mogu kupiti na stranicama Shopa, a sav iznos od prodaje bit će doniran splitskoj udruzi MoSt.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Noć knjige HR (@nocknjige.hr)

Noć knjige svečano će biti otvorena u petak 22. travnja u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, gdje će biti predstavljeni i najnoviji rezultati istraživanja o čitanosti i kupovini knjiga u Republici Hrvatskoj. Ondje će nastupiti i zaštitno lice Noći knjige – suvremeni lakrdijaš Perica, kojeg je utjelovio glumac Igor Baksa, a bit će proglašeni i pobjednici literarnog natječaja za školarce pod nazivom “I nedovršeni svijet uznemirujem svojom slobodom”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Noć knjige HR (@nocknjige.hr)

Izvor i foto: Instagram, nocknjige.hr, Pexels/Pixabay