NIJE TRIK! Dijeta s gljivama nešto je najbolje što ćete napraviti za svoje tijelo! (probajte i javite nam!)

by | 27 lipnja, 2016
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Gljive su zdrava namirnica bogata proteinima, zbog čega se i nazivaju “meso vegetarijanaca”. Ova ukusna biljka može biti dobar saveznik svima onima koji žele smršavjeti, ali na zdrav način.

U ovoj dijeti nema gladovanja i iscrpljivanja tijela jednom namirnicom, što u drugim režimima uzrokuje neželjen yo-yo efekt i oslabljeno stanje organizma. Poanta je u izbacivanju mesa s jelovnika, kojeg zamjenjuju gljive.

PREDNOSTI DIJETE S GLJIVAMA
Sastav gljiva čine bjelančevine i vlakna koji stvaraju sitost, te niskokaloričnost. Naime, 150 grama gljiva sadrži svega 30 kalorija.

Prednost ove dijete krije se i u poboljšanju izgleda, jer gljive sadrže visoke količine vitamina B, željeza, cinka, kalija i selena koji hrane kožu, kosu i nokte.

REŽIM DIJETE S GLJIVAMA

Dijeta se provodi tijekom pet tjedana, pri čemu se treba pridržavati unosa od 1.550 kalorija na dan, što dnevno uključuje konzumaciju pet porcija voća i povrća, te 0,5 l mlijeka kako bi se osigurao odgovarajući unos hranjivih tvari.

Glavni fokus dijete je na zamjeni jednog mesnog obroka s gljivama, i to nekoliko puta tjedno.

Kod nas se najviše konzumiraju šampinjoni, bukovače i vrganji, ali i sve ostale vrste gljiva su niskokalorične. Svejedno je stoga koje ćete koristiti umjesto mesa.

Savjet: Kako su šampinjoni ipak najzastupljeniji, pripremite ih na način da ih narežete na ploške i pirjate svega nekoliko minuta (pet do sedam) kako biste sačuvali najviše hranjivih tvari. Na ovaj način šampinjoni će biti mekani i lako probavljivi.

IDEJE ZA UKUSNE OBROKE

– mljeveno meso u špagetima bolonjez zamijenite šampinjonima
– umjesto piletine u rižotu koristite šampinjone
– ukusan gulaš možete napraviti od vrganja i šampinjona umjesto od mesa
– meso u hamburgeru zamijenite u foliji pečenim bukovačama
– mješavinom tri vrste gljiva napravite paštetu i jedite je umjesto mesne

Za opskrbu tijela hranjivim tvarima, vlaknima, proteinima te bjelančevinama potrebno je 250-300 g svježih gljiva koje treba konzumirati unutar jednog obroka.