Brzi recept za ukusan ajvar gotov u sat vremena
Tražite recept za brzi ajvar koji ne zahtijeva sate i sate provedene kraj štednjaka? Donosimo recept idealan za one koji žele uživati u okusu domać...
Gljive su zdrava namirnica bogata proteinima, zbog čega se i nazivaju “meso vegetarijanaca”. Ova ukusna biljka može biti dobar saveznik svima onima koji žele smršavjeti, ali na zdrav način.
U ovoj dijeti nema gladovanja i iscrpljivanja tijela jednom namirnicom, što u drugim režimima uzrokuje neželjen yo-yo efekt i oslabljeno stanje organizma. Poanta je u izbacivanju mesa s jelovnika, kojeg zamjenjuju gljive.
PREDNOSTI DIJETE S GLJIVAMA
Sastav gljiva čine bjelančevine i vlakna koji stvaraju sitost, te niskokaloričnost. Naime, 150 grama gljiva sadrži svega 30 kalorija.
Prednost ove dijete krije se i u poboljšanju izgleda, jer gljive sadrže visoke količine vitamina B, željeza, cinka, kalija i selena koji hrane kožu, kosu i nokte.
REŽIM DIJETE S GLJIVAMA
Dijeta se provodi tijekom pet tjedana, pri čemu se treba pridržavati unosa od 1.550 kalorija na dan, što dnevno uključuje konzumaciju pet porcija voća i povrća, te 0,5 l mlijeka kako bi se osigurao odgovarajući unos hranjivih tvari.
Glavni fokus dijete je na zamjeni jednog mesnog obroka s gljivama, i to nekoliko puta tjedno.
Kod nas se najviše konzumiraju šampinjoni, bukovače i vrganji, ali i sve ostale vrste gljiva su niskokalorične. Svejedno je stoga koje ćete koristiti umjesto mesa.
Savjet: Kako su šampinjoni ipak najzastupljeniji, pripremite ih na način da ih narežete na ploške i pirjate svega nekoliko minuta (pet do sedam) kako biste sačuvali najviše hranjivih tvari. Na ovaj način šampinjoni će biti mekani i lako probavljivi.
IDEJE ZA UKUSNE OBROKE
– mljeveno meso u špagetima bolonjez zamijenite šampinjonima
– umjesto piletine u rižotu koristite šampinjone
– ukusan gulaš možete napraviti od vrganja i šampinjona umjesto od mesa
– meso u hamburgeru zamijenite u foliji pečenim bukovačama
– mješavinom tri vrste gljiva napravite paštetu i jedite je umjesto mesne
Za opskrbu tijela hranjivim tvarima, vlaknima, proteinima te bjelančevinama potrebno je 250-300 g svježih gljiva koje treba konzumirati unutar jednog obroka.