Hoće li nas sat koji odbrojava koliko je još vremena ostalo da spasimo planet napokon “pokrenuti”?

by | 25 rujna, 2020

U gradu koji nikad ne spava, veliki elektronski billboardi ono su što zaokuplja pažnju štogod radili, a kad na tome mjestu postavite nešto što će protresti svakoga od nas – znate da ste napravili utjecaj.

Tako je na jednom od najprometnijih mjesta u New Yorku postavljen Climate Clock, sat koji je, vjerovali u njegove podatke ili ne – postao tema razgovora mnogih. On je djelo dva aktivista – Gana Golana i Andrewa Boyda, a odbrojava godine, dane, sate i minute koliko nam je ostalo da spasimo Zemlju od nepovratnog utjecaja globalnog zatopljenja. U trenutku postavljanja sata ostalo nam je nešto više od sedam godina da poduzmemo potrebne korake i počnemo se brinuti za planet kako bi imali barem 2/3 šanse za očuvanjem Zemlje od pregrijavanja, jer posljedice će s vremenom biti sve gore, a nekima možemo svjedočiti već sad. Znanost ne pregovara, ona ne bira i nema zadrške pred istinom – narednih sedam godina krucijalno je za opstanak planeta.

Brojke UN-ovog Međuvladinog panela za klimatske promjene govore da se do 2030. godine emisije stakleničkih plinova uzrokovane ljudskim djelovanjem moraju smanjiti za 45 %, kako bi Zemlja imala 50 % šanse da ne prijeđe 1,5 °C zatopljenja. Iako još uvijek brojni konzervativci ne vjeruju da globalno zatopljenje doista postoji, ono se događa i postaje sve snažnije, jer masovnim proizvodnjama, zagađenjem, nemarom, planetu uništavamo mi – ljudi. I baš zato, ovaj sat služi kao konstantni podsjetnik na mijenjanje načina života, na akciju za kojom planet vapi, kako se ne bi susreli s najgorim posljedicama globalnog zatopljenja.

Iako još uvijek nije sigurno, odluka je za sada da će Climate Clock ostati trajno u New Yorku, a cilj je da se proširi po glavnim gradovima diljem svijeta. Cilj je da se ljudi osvijeste i sinkroniziraju u borbi protiv uništenja Zemlje. Iako se sada čini gotovo nemoguće da ćemo napraviti tako veliku promjenu, najveće stvari na svijetu su se činile nemogućima dok nisu bile napravljene. Naš planet ne može podnijeti našu daljnju sebičnost i pohlepu u svim segmentima i vrijeme je da napokon shvatimo kako nas nikakve količine zgrnutog novca neće spasiti pri prirodim katastrofama koje najavljuje globalno zatopljenje.

Foto: Unsplash