


Sastojci:
Za koru:
- 7 žumanjaka
- 2 cijela jaja
- 6 žlica šećera
- 3 žlice ulja
- 4 žlice brašna
- 2 žlice kakaa
- 1 vrećica praška za pecivo
Za kremu:
- 7 bjelanjaka
- 12 žlica šećera u prahu
- 6 žlica šećera
- 8 dl mlijeka
- 4 pudinga od vanilije
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 50 g maslaca
Priprema:
Kora:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanjke, cijela jaja i šećer u pjenastu smjesu. Zatim dodati ulje, mješavinu brašna, kakaa i praška za pecivo i umutiti mikserom.
2. Tepsiju (25×30 cm) nauljiti i posipati brašnom. Uliti u nju pripremljenu smjesu za koru i peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.
Krema:
1. Umutiti bjelanjke u čvrst snijeg a zatim postepeno dodavati šećer u prahu muteći sve dok se šećer ne otopi.
2. U zdjelu uliti 6 dl mlijeka, dodati šećer i kuhati dok ne proključa. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od vanilije, pa dodati u proključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
3. U topao puding dodati šaum od bjelanjaka i polako promiješati.
Završni postupak:
1. Preko ohlađene kore u tepsiju uliti pripremljenu kremu i ostaviti da se stegne.
2. Posebno pomiješati izlomljenu čokoladu i maslac, pa otopiti na pari i preliti preko stegnute kreme. Pričekati da se glazura stegne, a zatim kremšnitu narezati na kocke.
Izvor: Dobra hrana



