Neke se majke teže povezuju s bebom, a evo što napraviti u takvoj situaciji

by | 18 kolovoza, 2020

Veza između majke i djeteta od ranih dojenačkih dana može pomoći u izgradnji povjerenja i sigurnosti.

Neki se roditelji lako vežu sa svojim novorođenim djetetom, dok drugima ide malo teže ili im je potrebno više vremena. Ovdje možete saznati kako nastaje vezanost, kako ojačati vezu između vas i vaše bebe i što možete učiniti ako ustanovite da vezivanje ne dolazi lako.

Mnogo je mogućih razloga zbog kojih osjećate nemogućnost vezanja sa svojom bebom, a to samo zato što se danas osjećate tako ne znači da će tako biti zauvijek.

Kad napokon stigne vaš dugo iščekivani paket radosti. Zagrljeni u naručju, gledate u dijete i osjećate… ništa. Niste preplavljeni radošću ili srećom i niste preplavljeni ljubavlju i slatkim emocijama onako kako ste zamislili da jeste, kao što su vam rekli da bi trebali biti.

Pitate se: Bila sam toliko uzbuđena zbog ove bebe, a sada kad je ovdje, uopće ne osjećam vezu. Što nije u redu sa mnom?

Prvo, znajte da niste sami i da te osjećaje dijele i drugi. Mnogo je mogućih razloga zbog kojih osjećate nemogućnost vezanja sa svojom novom bebom, a to samo zato što se danas osjećate tako ne znači da će tako biti zauvijek, kako piše Huff Post. 

Veza između majke i djeteta od ranih dojenačkih dana može pomoći u izgradnji povjerenja i sigurnosti.

Ovdje pronađite pet jednostavnih načina na koje majke mogu stvoriti čvrste veze sa svojim bebama.

Provedite onoliko vremena u vrlo ranim danima nakon što se vaše dijete rodi, omogućujući kontakt kože na kožu. Studije pokazuju da vam ovaj kontakt pomaže da oslobodite endorfin, što rezultira smirivanjem i smirenjem za vaše dijete. Uskoro će vaše dijete prepoznati vaš dodir, miris i osjećaj u usporedbi s drugima.

Razgovarajte i pjevajte sa svojom bebom. Dopustite joj da od samog početka čuje zvuk vašeg glasa, bilo da pjevate uspavanke ili da jednostavno objasnite kako mijenjate dječju odjeću.

Novorođenčad može prepoznati majčin glas od trenutka rođenja.

Uspostavite kontakt očima sa svojom bebom. Iako se vid još uvijek razvija, novorođenčad može vidjeti otprilike 12 centimetara ispred sebe, pa kada držite dijete, obavezno pogledajte i njegov pogled. Vaše će dijete početi prepoznavati vaš lik.

Provjerite jeste li vi i vaš partner glavni ljudi koji brinu o hranjenju vaše bebe. Dojenje može pomoći u stvaranju čvrstih veza između majke i djeteta, ali hranjenje bočicama također može ojačati vezu između vas i vaše bebe, kao i povezanost vaše bebe s partnerom. Kad hranite bebu, držite je blizu, uspostavite kontakt očima, pjevajte ili nježno razgovarajte i posvetite svu svoju pažnju svom novorođenčetu kako bi se ono osjećalo mirno i umireno tijekom hranjenja.

Odgovarajte potrebama vaše bebe. Ne možete pokvariti dijete. U stvari, što se više vežete za svoju bebu, to ćete ih više naučiti povjerenju. Ako se vaše dijete osjeća sigurno u svojoj privrženosti vama, vjerojatno će odrasti kao samostalnija odrasla osoba.

IZVOR: NOVILIST.HR

Foto: Zach Lucero / Unsplash