NEKA VAM ETERIČNA ULJA pomognu u rješavanju glavobolje

by | 30 lipnja, 2018
FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Eterična ulja su najjednostavnija prirodna sredstva za uklanjanje glavobolje, a sami možete odabrati na koji način ćete ih unijeti u organizam.

  • nanosite ih na sljepoočnice: ulja s emoraju prvo razrijediti, a u tome se najčešće koristi kokosove ulje. Jednostavno ih umasirajte na sljepoočnice
  • inhaliranje: možete nanijeti nekoliko kapi na ručnik i udisati kratko vrijeme ili dodati tri kapi u prokuhanu vodu i udisati paru
  • korištenje u kupki: u svoju kupku za opuštanje dodajte nekoliko kapi i pustite da miris ispuni kupaonicu, ali nemojte pretjerati i nemojte zatvarati vrata kupaonice do kraja
  • oblog: možete natopiti oblog u vodu i dodati ulje. Držite oblog neko vrijeme na čelu

Evo pet najboljih eteričnih ulja koja će odnijeti glavobolju kao rukom:

Eukaliptus – eterično ulje eukaliptusa glavni je saveznik u borbi sa začepljenim i bolnim sinusima. Glavobolje mogu biti posljedica blokiranih sinusa i dišnih putova pa je eterično ulje najprikladnije liječenju. Navodno ovo ulje može sniziti i krvni tlak.

Kamilica – šalica čaja kamilice prije spavanja postala je univerzalna metoda opuštanja. Sličan učinak ima i eterično ulje kamilice. Navodno kamilica pomaže u oslobađanju tjeskobe i eliminaciji glavobolja uzrokovanih stresom. Međutim, ovu je biljku potrebno još istražiti.

Lavanda – koristi se za bolji san te ublažavanje anskioze i depresije. Mnogi tvrde da ulje lavande djeluje na glavobolju pa čak i migrene koje nastaju zbog pretjeranog stresa. Aromaterapija lavandom jednostavna je i učinkovita: dodajte dvije do tri kapi u kupku i opustite se.

Metvica – ulje ove biljke koristi se u medicini već tisućama godina. Jedno je od najpopularnijih ulja za migrene i glavobolje. Mnogi tvrde da nanošenje eteričnog ulja metvice na sljepoočnice odmah riješava stresa.

Ružmarin – osim u kuhinji, ružmarin je poprilično koristan i u vašem kabinetu s lijekovima. Tradicionalno se koristi za tretiranje glavobolja i za poboljšanje cirkulacije. Ružmarin posjeduje protuupalna svojstva, a istraživanje iz 2013. pokazalo je da ulje ružmarina rješava nesanicu i ublažava bolove.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR