7 načina kako skrenuti misli s negativnih zbivanja

by | 9 svibnja, 2020

Globalna pandemija i ostanak kod kuće kod većine mogu izazvati osjećaj tjeskobe. Kako bismo se što bolje nosili s trenutačnom situacijom, trebamo se okrenuti pozitivnim stvarima koje će skrenuti misli s negativnih događaja kojima smo svakodnevno okruženi.

1. Posvetite se sebi

Tijekom krize, lako se može dogoditi da prestanemo voditi brigu o sebi usredotočujući se samo na negativne misli. No sada bi briga o sebi trebala biti na vrhu liste prioriteta, posebno kad imamo više vremena. Spavajte dovoljno, vježbajte i jedite zdravo. Učinite sve što možete kako biste se brinuli o svom fizičkom zdravlju, a to će biti korisno i za vaše mentalno zdravlje. Ostanite aktivni, bavite se hobijima, slušajte glazbu i ostanite u kontaktu s prijateljima i svojim bližnjima.

2. Izađite u šetnju

Iako trebamo biti što je manje moguće vani i ne smijemo boraviti u grupama te se socijalno distancirati, i dalje možete sami obaviti šetnju u krugu vlastitog naselja. Izađite sami i prošetajte, udahnite svjež zrak barem nakratko. To će vam pomoći da skrenete misli i osjećat ćete se bolje.

3. Ograničite vrijeme ispred ekrana

Trenutačno je važno informirati se i znati što se događa u vašoj neposrednoj blizini, ali ako osjećate da vam previše informacija stvara stres, nemojte pretjerivati.

4. Planirajte i nemojte paničariti

Kao normalna ljudska bića, imamo tendenciju primanja loših vijesti i smišljanja najgorih scenarija u glavi. Mnogima se vrte pitanja poput ‘Što ako se razbolim ili netko iz moje obitelji?’ ‘Što ako ostanem bez posla?’ i slično.

“Naši su umovi poput sustava za otkrivanje prijetnji, ali doista je važno moći iskoristiti tu snagu na konstruktivan način”, savjetuje psiholog Jonathan Horowitz, certificirani kognitivni terapeut i direktor Centra za stres i anksioznost u San Franciscu.

On predlaže da se uhvatite ukoštac sa svojim najgorim strahovima o budućnosti i da se suočite s njima. Možda vam u tome može pomoći razgovor s nekim kome vjerujete i tko je po naravi mirniji od vas.

“Ono što ne želite učiniti je da zaglavite u stalnom razmišljanju o najgorem mogućem ishodu”, savjetuje Horowitz te dodaje da je bolje planirati i realno sagledati situaciju, nego samo paničariti.

5. Meditirajte

Ovo vam može pomoći da smanjite razinu tjeskobe i stresa. Pronađite ugodan kutak doma u kojem vas ništa neće ometati. Možete meditirati sjedeći na stolici, na podu, ležeći ili hodajući. Kada ste se smjestili, opustite se i zatvorite oči. Započnite s dubokim disanjem. Prilikom uzdisaja i izdisaja tiho izgovarajte ‘unutra’ i ‘van’. Tijekom meditacije ako vam neka misao padne na um, registrirajte je i mirno pustite te se vratite koncentraciji na disanje. Na ovaj način poželjno je meditirati barem 10 minuta.

6. Ostanite u kontaktu s drugima

To što ste u izolaciji ne znači da se ne možete čuti s prijateljima i kolegama. Obavite videopozive s prijateljima, podijelite jedni s drugima trikove kako što bolje iskoristiti ostanak kod kuće. Neobavezan razgovor i šale mogu vam podići duh puno više nego što to mislite.

7. Usredotočite se na ono što možete kontrolirati.

Ne postoji jednostavan način prihvaćanja nedostatka kontrole, ali se možete usredotočiti na stvari koje možete kontrolirati. To možete postići tako da si zadate neke ciljeve, na primjer ‘Sutra ću ću ustati u određeno vrijeme, napraviti zdrav ručak, vježbati minimalno pola sata i dovršiti čitanje knjige za koju do sad nisam imao vremena’, kako piše Prevention. 

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: Unsplash