Ne uspijevaju vam čak ni kaktusi? Otkrivamo jednostavan način na koji se možete brinuti o njima

by | 14 lipnja, 2020

Za kaktuse se kaže da su biljke za one koji ne mogu održavati na životu bilo koju drugu vrstu cvijeća, ali postoje brojne zablude kad je o njima riječ.

Bilo da već posjedujete kaktuse ili tek razmišljate o kupovini iz lokalnog vrtnog centra, donosimo vam natuknice koje bi trebali znati. Prije svega, trebate obratiti pažnju na količinu svjetla kojem je kaktus izložen, količinu vode koju dobiva, bube koje ga mogu napasti, kada ga presaditi i gdje ga kupiti. Ako mu osigurate sve potrebne uvjete, uskoro ćete moći uzgojiti cijelu obitelj malih i velikih kaktusa.

Koliko svjetla treba
Kaktus ne bi cijeli dan trebao biti na suncu, ali treba mu osigurati 10 do 14 sati svjetla, a isto vrijedi i za sukulente. Pustinjski kaktusi su drugačiji od kućnih jer imaju potpuno drugačiju fotosintezu, pa im je tako u kućnom izdanju jako bitno i mračnije vrijeme tijekom kojeg se hrane. Također, pripazite da svaki mjesec okrenete kaktus, budući da rastu prema svjetlu. To će im pomoći da rastu brže i više.

Kako pravilno zalijevati kaktus
Ima pregršt različitih mišljenja kada je riječ o zalijevanju kaktusa. Generalno govoreći, rijetko morate zalijevati kaktus kada nije u sezoni rasta. Korijen neće upijati vodu tijekom tog perioda, već samo možete potaknuti trunjenje korijena. Optimalna količina zalijevanja bi tada bila jednom mjesečno (van sezone rasta). No, tijekom sezone rasta, većinom od ožujka, do kraja rujna, dolazi do promjena i tada vaš kaktus morate zaliti svakih sedam do 10 dana, kad je zemlja potpuno suha u izdašnijim količinama. Jedna od većih zabluda je da vašem kaktusu treba svega nekoliko kapi vode. Zalijte ga dok voda ne počne curiti kroz teglicu kako bi bili sigurni da ste ovlažili cijeli sadržaj teglice budući da će tako bolje rasti. Obavezno vodu koja iscuri bacite, a nemojte dozvoliti korijenu da “sjedi” u vodi.

Kukci na koje treba paziti
Vunaste i štitaste uši jedine su dvije vrste nametnika od kojih trebate čuvati vaše kaktuse budući da isisavaju tekućinu iz biljaka. Dobra je vijest da se oba nametnika mogu odstraniti tako da ga poprskate razrijeđenim alkoholom.

Kada presaditi kaktus
Kako bi vaš kaktus imao dovoljno mjesta za rast, te bio velik i snažan, morate mu dati dovoljno mjesta da raste. Trebalo bi ga presaditi svake dvije do tri godine u proljeće ili ljeto, u svega nekoliko centimetara veću teglicu. Nakon što ga presadite, nemojte ga zalijevati sljedećih tjedan dana, kako bi se oporavio od šoka. Ako niste sigurni kako presaditi kaktus bez da pokupite sve bodlje, upotrijebite rukavice za vrtlarenje i mjehurasti papir koji ćete nježno omotati oko kaktusa prije nego što ga primite.

Gdje kupiti kaktus
Koliko god vam možda djelovalo svejedno, mjesto na kojem kupujete biljke je izrazito bitno. Potražite lokalni vrtni centar ili domaću proizvodnju za koju ćete biti sigurni da nije oštećena i da je dobro održavana prije nego što ste ju udomili.

Foto: Unsplash