Kako pravilno prati odjeću tijekom pandemije?

by | 25 studenoga, 2020

Prije nego što krenete s čišćenjem prostora u kojem je boravila osoba zaražena koronom, stavite masku i rukavice. Tijekom pospremanja držite prozore otvorenima da se prostor provjetrava.

Mnogi će u ovoj situaciji po povratku u svoj sigurni dom poželjeti skinuti sa sebe svu odjeću, no ostaje pitanje treba li je odmah staviti u perilicu rublja i na koji način to učiniti, kako piše Glamour.

Postoje metode koje će suzbiti svaku mogućnost eventualnog širenja korona virusa s odjeće:

 • Periva navlaka U košaru za rublje stavite perivu navlaku, a možete nabaviti i jednokratnu koju ćete jednostavno baciti nakon korištenja. Prljavo rublje ćete odlagati ondje i spriječiti kontakt s drugim površinama.
 • Dezinficirajte Površine u kupaonici treba redovito dezinficirati, a osobito pripazite na područje oko košare za rublje. Dezinficirajte i košaru.
 • Nemojte protresati Izbjegavajte protresti vaše prljavo rublje kako biste spriječili mogućnost širenja virusa zrakom.
 • Birajte najtopliju vodu Prilikom pranja, odaberite program s najtoplijom vodom koju vam dopušta odjevni predmet. Na etiketi piše na kojoj je temperaturi najbolje prati određeni odjevni predmet.
 • Koristite rukavice Ako rukujete odjećom oboljelog od virusa COVID-19, svakako nosite jednokratne zaštitne rukavice koje ćete baciti čim ste završili s pranjem rublja, a potom dobro operite i dezinficirajte ruke.
 • Odvajajte rublje Odjeću za koju sumnjate ili znate da je rizična, perite odvojeno od ostale odjeće.

Preporuka HZJZ-a kako prati i čistiti

U HZJZ-u su dali preporuke kako čistiti i dezinficirati prostor u kojemu je boravila osoba pod sumnjom na zarazu korona virusom:

– Budući da COVID-19 može preživjeti na površinama različitih materijala najmanje 2-3 dana, površine potencijalno kontaminirane virusom treba očistiti. Čak i nakon što je pacijent izoliran u drugim objektima, nemojte puštati druge osobe u prostorije u kojima je boravio pacijent dok nisu očišćene, kako savjetuju u HZJZ-u.

– Ako živite u istom kućanstvu/objektu s osobom na koju se sumnja da je zaražena virusom COVID-19, izbjegavajte dijeljenje predmeta (npr. posuđa, čaša, šalica, jela, posteljine). Nakon uporabe predmeta, temeljito ih operite deterdžentom i vodom, kako su dodali.

Dali su i upute za čišćenje prostorija u kojima je bio netko za koga se sumnja da je zarazan.

– Prije nego što počnete s čišćenjem, stavite kiruršku masku i rukavice. Izbjegavajte dodirivanje lica i očiju tijekom čišćenja. Držite prozore otvorenima da se prostor provjetrava i/ili uključite ventilaciju. Očistite pod deterdžentom te nakon toga dezinficirajte prema uputama proizvođača za pripremu sredstava za dezinfekciju. Očistite toalete, uključujući WC školjku i sve dostupne površine u toaletu deterdžentom te nakon toga dezinficirajte.

– Nemojte koristiti pakiranje s raspršivačem za nanošenje dezinfekcijskog sredstva jer može doći do prskanja koje mogu dalje širiti virus.

“Koristite proizvode za dekontaminaciju tkanina”

– Uklonite posteljinu, jastučnice, deke i druge tkanine te ih operite. Za pranje koristite perilicu rublja (program na 90 °C) i deterdžent za pranje rublja. Ako nije moguće tkaninu prati na 90 °C, treba koristiti proizvode za dekontaminaciju tkanina. Ako se osoba još uvijek testira na COVID-19, nemojte koristiti madrace, jastuke, tepihe ili jastuke koje je koristila ta osoba dok se ne utvrdi da nije zaražena, kako napominju u HZJZ-u.

Još nekoliko njihovih savjeta:

 • Ponovite čišćenje i dezinfekciju poda počevši od jednoga kraja prostorije do drugog. Izbjegavajte prelazak s područja koje nije očišćeno na očišćeno područje kako ne biste ponovno kontaminirali očišćeno područje.
 • Ubacite sve krpe te ostali otpad koji je nastao tijekom čišćenja u plastične vreće.
 • Skinite rukavice i ubacite ih u plastičnu vreću te operite ruke sapunom i vodom.
 • Skinite kiruršku masku i ubacite ju u plastičnu vreću te operite ruke sapunom i vodom.
 • Sav otpad nastao tijekom čišćenja treba odvojiti od ostalog otpada i odložiti ga što je prije moguće u kante gdje se i inače odlaže otpad.
 • Istuširajte se i presvucite odjeću odmah nakon čišćenja.
 • Ostavite prozor otvoreni i/ili ventilaciju uključenom da se prostorija temeljito prozrači.

IZVOR: 24SATA.HR