NAUČITE SPREMITI SE za sigurno putovanje

by | 27 lipnja, 2018
FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Kada se spremate na putovanje, uvijek jedno mjesto u prtljazi rezervirajte za torbicu s lijekovima koji bi vam mogli zatrebati. Torbica s lijekovima bi trebala sadržavati osnovne lijekove poput krema nakon uboda, antiseptika, dezinfekcijski sprej, hladni sprej u slučaju ozljeda, flastere i toplomjer.

Za vrijeme putovanja mogu se javiti i prve mučnine kao posljedica vožnje, a to se najčešće događa djeci nakon godinu dana. Na nekoliko načina možete olakšati djetetu, no, nažalost, nijedan nije u potpunosti učinkovit.

Prije puta dijete ne bi trebalo piti tekućinu, a vi se pobrinite da vozite polako bez naglih skretanja i kočenja. Na put nemojte kretati nakon obroka, a ako je dijete gladno, neka gricka suhu hranu. Provjetrite automobil i izbjegavajte bilo kakve mirise.

Zaštita od komaraca

ljetom dolaze i komarci koji bi vas mogli izluditi, a kako bi se zaštitili, savjetuje se da na prozore stavite zaštitnu mrežicu, ali i da ju stavite na krevetići na kojem dijete spava, kako bi ga zaštitili.

Izbjegavajte paljenje svjetla nakon zalaska sunca, a večernje šetnje izbjegavajte pola sata prije zalaska sunca i pola sata nakon zalaska sunca.

Liječenje uboda

Ako vas komarac ipak upikne, na ubod stavite kockicu leda kako biste ublažili svrbež i crvenilo, a možete ga i namazati kremom koja je namijenjena koži nakon uboda.

Izbjegavajte izlaganje suncu od 10 do 17 sati, a ako se ipak pojave opekline, što prije ih namažite kremom protiv opeklina. Opekline bole, a koža je crvena i zategnuta pa je treba umiriti.

Ako dođe do opeklina, ne smije se više boraviti na suncu sve dok opekline u potpunosti ne zacijele. Prilikom boravljenja na otvorenom, kada je sunce najjače, pokušajte što više biti u hladu i nosite zaštitnu prozračnu odjeću. Ako se uz opekline pojavi i temperatura, odmah otiđite liječniku.

Ugriz krpelja

U slučaju ugriza krpelja što prije ga izvadite bez kidanja, gnječenja ili čupanja. Čim uočite krpelja, trebate ga odstraniti, a ako vas je strah, obratite se stručnoj osobi u najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

Prilikom vađenja krpelja ne smijete na krpelja stavljati ulje, alkohol ili benzin, nego samog krpelja jednostavno odstraniti pincetom koja mora biti skroz blizu kože.

Kada krpelja odstranite, trebate dezinficirati mjesto uboda, a ako prilikom vađenja ostane glava krpelja, što prije otiđite liječniku.

Nakon ugriza krpelj,  promatrajte cijelo tijelo još sljedećih mjesec dana, a ako se na mjestu ugriza pojavi crvenilo, znači da vam je potrebno liječenje. Liječenje uključuje antibiotike koji će vas potpuno izliječiti.

Ubod bumbara, ose ili pčele zna biti jako bolan, a ono što nakon uboda trebate napraviti jest odmah izvaditi žalac i ne gnječiti ga kako otrov ne bi otišao još dublje u kožu.

Ubodi ovih insekata mogu uzrokovati alergijske reakcije pa malo pripazite. Ako vas upikne stršljan, odmah se javite liječniku.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR