Naučite se nositi s toksičnim kolegama i nadređenima na poslu

by | 15 rujna, 2020

Toksični odnosi i (verbalno) nasilje nije rezervirano samo za obitelj i iskustva koja doživimo u osnovnoj i srednjoj školi.

Nažalost, s toksičnim se ljudima možemo susresti i kao odrasle i zrele osobe. Stoga radno mjesto nije izuzetak. Ako niste sigurni je li netko od vaših kolega ili nadređenih toksična osoba, na to ćete si pitanje vrlo lako odgovoriti ukoliko potvrdite sljedeće. Osjećate se loše kada krećete na posao? Frustrirani ste i preplašeni jer vas tamo netko ponižava, proziva i neprestano isključuje? Ako su odgovori potvrdni, imate posla s toksičnim kolegama. S obzirom na to da su ti toksični kolege uglavnom na višoj poziciji ili osobe koje su u tvrtki vremenski duže, osobe koje trpe verbalno i emocionalno nasilje često se ne znaju snaći. U nastavku naučite kako im se suprotstaviti.

Fokusirajte se na posao

Neka vam glavna preokupacija ne bude osoba s kojom imate problem. Fokusirajte se na svoj posao, obavljajte ga dobro i izbjegavajte bilo kakve rasprave s kolegama koji vas imaju na meti. Ako svoj posao obavljate dobro, druga će strana izgubiti velik razlog za bilo kakvo maltretiranje i ponižavanje.

Pokušajte shvatiti nasilnika

Osobe koje imaju potrebu ugnjetavati druge najčešće su nesretne, duboko neispunjene i preplašene. Mnogi se vode onim da je napad najbolji način obrane. Velika je vjerojatnost da vas netko od kolega napada jer im predstavljate prijetnju. Takve će osobe često od vas zahtijevati vrlo teške i ponekad nemoguće zadatke. Dobra je stvar da sve te zahtjeve zapišete do najsitnijeg detalja uz datume i vrijeme. Na taj ćete se način obraniti i imati dokaze za sve kroz što ste prolazili.

Postavite neverbalne granice

Toksične i osobe sklone provođenju nasilja nad drugima hrane se tuđim nesigurnostima. Nesigurnosti se vrlo lako mogu pokazati kroz neverbalnu komunikaciju, način na koji se držite dok govorite te način na koji vaše tijelo reagira na napad. Budite uspravni, ne pokazujte znakove straha, a kada govorite, dignite bradu i budite samouvjereni.

Postavite granice verbalno

To što ćete se maknuti od nasilnika kad god možete, znači da mu se u slučaju sukoba nećete suprotstaviti. Nemojte se upuštati u svađe, nekad vaši odgovori budu jasni i utemeljeni na činjenicama. Tako će nasilnik imati što manju potrebu za napadom. Ako vas, pak, nastavi napadati i vrijeđati, recite da ne želite biti dio takvog razgovora i maknite se.

Nemojte zaboraviti na druge kolege

Vrlo je bitno družiti se s drugim osobama, a ako na poslu postoje osobe koje prolaze isto što i vi, međusobno se podržavajte. Što je više ljudi uključeno u cijelu tu priču, lakše ćete problem podijeliti s osobom koja je i iznad vašeg nadređenog. S takvim ljudima stvari često mogu postati nepodnošljive, nemojte takvo nasilje držati za sebe. Nije sramotno prozvati nasilnika.

Foto: bantersnaps/Pexels