Naučite se nositi s negativnim i pasivno-agresivnim kolegama s posla

by | 12 listopada, 2020

Gotovo svi ljudi mogu lako i brzo prepoznati pasivnu agresiju kolega s posla. No velik broj tih osoba ne zna se nositi s istom.

Bilo da svakodnevno morate odlaziti na radno mjesto ili radite od doma, pasivno agresivno ponašanje ostavit će traga na vama i utjecat će na kvalitetu rada čak i kada ga doživite putem maila ili poruka. Ako imate posla s pasivno agresivnom osobom na poslu, a ne znate se nositi s njezinim ponašanjem, u nastavku vam donosimo tri bitna savjeta koja će vam zasigurno pomoći.

Nemojte uzvraćati istom mjerom

Ako se dogodi da se osoba koja radi s vama ponaša neprimjereno, nemojte slijediti njezin primjer i vratiti joj istom mjerom. Primjerice, ako vam netko pošalje bezobrazan mail u kojem indirektno ukazuje na vašu navodnu nesposobnost, nemojte uzvratiti ljutitim mailom. Odgovorite pristojno te zamolite da vam ukaže na vašu pogrešku te istu objasni.

Prisjetite se vlastitih uspjeha

Kada dobijete ružne i bespotrebne komentare kolega s posla najčešće se osjećate loše te sumnjate u vlastite sposobnosti. U tim trenucima sjetite se svega što ste postigli te svih onih trenutaka u kojima vas je netko od nadređenih ili kolega pohvalio.

Otvoreno ukažite na njegovo ili njezinog pasivno agresivno ponašanje

Ako se ugnjetavanje nastavi nakon što ste poslali pristojan mail, budite smireni. U slučaju ponavljanja istog (ružnog) ponašanja razmislite hoćete li pasivno agresivnoj osobi sami ukazati na problem ili putem nadređene osobe. Uvijek čuvajte sve mailove kako biste imali dokaz u slučaju uplitanja nadređene osobe. Velik broj pasivno agresivnih osoba odustane nakon što im se ukaže na ružno ponašanje te promijene svoje ponašanje. Nemojte se bojati glasno reći što vas muči.

Foto: Bonnie Kittle/Unsplash