Naučite se izboriti s ljubomorom na zdrav i netoksičan način

by | 11 travnja, 2021

Ljubomora, nažalost, nije rezervirana samo za doba nezrelosti te period odrastanja. Iako svjesni da je to osjećaj koji vezujemo uz emocionalnu i duhovnu nezrelost, ljubomora se javlja i u odraslih osoba.

Ako ste osjetili ljubomoru u trenucima tuđeg uspjeha, u trenucima gledanja nečije sreće, ljubavi ili povezanosti i ako se rodila u vama kad je vaš partner govorio o kolegici s posla s osmijehom na licu, nemojte očajavati. Ljubomora se ponekad javlja bez ikakve najave, potpuno iznenadno i uhvati nas nespremne. Većina ljudi ne može kontrolirati taj osjećaj, no bitnije od toga je ono što s tim osjećajem činimo nakon što nam se javi. Dobra je vijest da sve to, kao i većinu stvari u životu, možemo naučiti te da se s ljubomorom možemo izboriti.

Odvojite se od osjećaja ljubomore

Prije no što se deklarirate kao ljubomorna osoba, morate znati da vi niste emocija koju u trenutku nosite u sebi. Baš kao što vas može razbjesniti red u banci ili gužva u prometu, može vas zaškakljati tuđi uspjeh te iz vas izvući ljubomoru. No to ne znači da ćete u trenucima ljutnje izvesti nešto što će naštetiti vama ili ljudima u vašoj okolini. Isto je i s ljubomorom. Ako je osjetite, nemojte dozvoliti da upravlja s vama. Odvojite se od tog osjećaja kako biste se izdigli iznad istog.

Doznajte odakle ljubomora dolazi

Ljubomora uglavnom dolazi zbog vlastitih nesigurnosti ili nepovjerenja u ljude, odnosno različitih traumu. Kad shvatite odakle se taj osjećaj stvorio u vama, riješili ste pola problema. Ustanovljen izvor lakše ćete liječiti te ćete raditi na sebi kako biste se osjećaja ljubomore riješili.

Zapišite što osjećate

Ako niste sigurni što se događa u vama, zašto se ti osjećaji stvaraju i kako ih možete riješiti – zapišite svoje misli. Kod pisanja misli nemojte se susprezati, budite otvoreni i potpuno iskreni prema sebi. Jedino tako ćete doći do rješenja.

Pričajte o tome

Kad ste sve stavili na papir i došli do određenih zaključaka – pričajte s nekim i zatražite pomoć ako je trebate. Isto tako, ako osjećate ljubomoru u prijateljskom te (osobito) ljubavnom odnosu – budite iskreni s dragim ljudima i recite im kako se osjećate i zašto je došlo do toga.

Foto: KaLisa Veer/Unsplash