Koji je maslac nutritivno najbogatiji?

by | 23 srpnja, 2020

Baš ste poželjeli na kruh namazati nešto fino, no voljeli biste da to bude nutritivno vrijedna i zdrava namirnica? Donosimo nekoliko ideja koje bi vam se mogle svidjeti.

Koji je najzdraviji odabir? Možete birati između par kapi maslinova ulja, avokada, hummusa ili čak nemasnog zrnatog sira. No unatoč tome, mnogi će radije posegnuti za mliječnim maslacem, margarinom ili biljnim maslacima, kako piše ConsumerReports.

“Mnogi namazi su u osnovi kombinacija različitih vrsta ulja. Neki sadrže više zasićenih masnih kiselina, a drugi sadrže više dobrih masnoća koje mogu biti zdrav dodatak vašoj prehrani”, pojašnjava nutricionistkinja Amy Keating.

Pojedina istraživanja tvrde ipak kako zasićene masti ipak nisu toliko štetne, no prof. nutritivnih znanosti Alice H. Lichtenstein tvrdi da to jednostavno nije točno.

“Podaci jasno pokazuju da je zamjena zasićenih masti nezasićenima kod ispitanima smanjila rizik od oštećenja srca”, ustvrdila je.

Kako biste odlučili što je najbolje za vas, uzmite namirnicu koja je zdrava, a istovremeno godi vašom okusnim pupoljcima.

1. Maslac od orašida i maslac od sjemenki

Maslac od kikirikija je odličan izvor biljnih proteina kojih ima oko četiri grama u čajnoj žličici. Postoje i drugi biljni maslaci poput bademovog, maslaca od pistacija ili od indijskih oraščića. Možete iskušati i maslac od sjemenki poput suncokreta, sezama, bundeve ili čak lubenice.

Za:
“Takvi maslaci ne sadrže puno zasićenih masti i odličan su zamjena za proteinsku hranu poput crvenog mesa. Za razliku od hrane životinjskog podrijetla, takvi maslaci sadrže i vlakna. Orašidi su dodatno bogati vitaminom E i fitokemikalijama”, rekla je Lichtenstein.

Protiv:
“Kao svi, tako su i biljni maslaci prepuni kalorija i treba ih konzumirati umjereno. Orašasti maslaci te maslaci od sjemenki sadrže aditive poput šećera ili palmina ulja kako bi se namaz lakše mazao, ali time povećavaju količinu zasićenih masnoća”, kaže Lichtenstein.

Savjetuje da iskušate više vrsta biljnih maslaca, ali da čitate deklaracije i koristite one proizvode koji ne sadrže sol te imaju svega nekoliko sastojaka.

2. Maslac

Kruh s maslacem je nešto u čemu mnogi uživaju, a maslac je jeftina i svima dostupna namirnica koja s izrađuje od vrhnja.
Za:
Maslac ne sadrži aditive, a prirodno je bogat beta karotenom koje naše tijelo pretvara i vitamin A, važan za zdravlje očiju. Količina tih nutrijenata ipak je daleko manja od one koje dobijemo iz povrća poput mrkve.

Protiv:
Zasićene masti su veliki razlog zašto maslac ne bi trebao biti vaš izbor. Samo jedna čajna žličica maslaca sadrži 12 grama masti, od čega je sedam grama zasićenih masti. Također, maslac ima puno kalorija, u žlici ih je oko 100, a riječ je o količini koja ni izdaleka nije dovoljna ako želite na tome nešto peći ili pripremati.

3. Biljni maslac

Te proizvode ponekad nazivaju veganskim maslacem, a sastojci su slični onima koje pronalazimo u margarinu i biljnim uljnim namazima.

Za:
Kao i kod margarina, često je riječ o proizvodu koji nastaje kombinacijom biljnih ulja poput ulja soje, avokada, masline i slično. Udio kalorija i zasićenih masti je niži nego kod mliječnog maslaca, a sadrži i više mono i polinezasićenih masti koje pomažu zdravlju srca.

Protiv:
Iako na deklaraciji piše da se sastoji od maslinovog ili nekog drugog zdravog ulja, proizvod zapravo sadrži mješavinu više vrsta biljnih ulja od kojih neka nisu osobito dobra za zdravlje. Često se koristi palmino ulje koje je bogati zasićenim mastima. Također, takvi maslaci sadrže aditive poput prirodnih aroma, a tekstura također može varirati.

Ako ste se odlučili za ovu vrstu namaza, svakako eksperimentirajte i provjerite koji vam najbolje odgovara, no pritom imajte na umu da je važno čitati deklaracije.

IZVOR: 24SATA.HR