Naučite objasniti djeci što je potres te ih zaštitite od stresa i straha od katastrofa

by | 30 prosinca, 2020
djeca, potres i katastrofe

Prirodne katastrofe situacije su koje mogu duboko naštetiti cijelom društvu. Dio tog društva su i djeca, koja nakon katastrofa mogu razviti simptome anksioznosti, depresije te PTSP-a.

Mentalno zdravlje ima veliku ulogu u sveopćem zdravlju, razvoju i vladanju djece u školi te ono, isto tako, utječe na kvalitetu djetetovog života u budućnosti. Zbog svega toga, iznimno je bitno paziti ne samo na fizičku nego i mentalnu zaštitu sve djece koja iskuse bilo koju od prirodnih katastrofa.

Koji su rizici za mentalno zdravlje nakon prirodnih katastrofa?

Emocionalni stres, koji se rađa uslijed prirodnih katastrofa, može imati veći utjecaj na djecu zato što ona razumiju manje cjelokupnu situaciji, imaju smanjenu sposobnost kontroliranja emocija, imaju manje iskustva sa stresnim situacijama te zato što često ne znaju komunicirati ono što osjećaju i ono čega se boje. Ono što treba dodatno naglasiti jesu djeca koja i prije određenih katastrofa imaju mentalnih te poteškoća u ponašanju ili razvoju.

Kako roditelji i odgajatelji mogu pomoći djeci u trenucima katastrofe?

  • Odgovorite im na pitanja iskreno, no načinom koji oni mogu shvatiti. Isto tako, ispravite sve dezinformacije koje su možda čuli ili krive zaključke do kojih su došli.
  • Budite im primjer u trenucima katastrofa, nemojte pokazivati uplašenost i stres. Isto tako, držite se uobičajene dnevne rutine ako je to moguće kako ih ne biste poremetili.
  • Pitajte ih, dajte im priliku da govore o onome što su proživjeli, osjetili ili pomislili u trenucima katastrofe. Potaknite ih na to da vam postave što više pitanja u vezi svih nesigurnosti koje nose u sebi.
  • Recite im da se ne trebaju bojati ničega jer su u svakom trenutku s osobama od povjerenja, a to možete biti vi, netko iz vaše obitelji, zaposlenici vrtića i škola i slično.
  • Budite u kontaktu sa zaposlenicima vrtića, osobama koje čuvaju djecu te učiteljima i učiteljicama.
  • Odmaknite ih od vijesti, videa te fotografija koje prikazuju katastrofe, jer ponovno gledanje ili slušanje tih događaja u djeci može pokrenuti lavinu negativnih osjećaja te nervozu.
  • Ne trebate se bojati potražiti stručnu pomoć ako su posljedice dugotrajne te ako sami ne možete riješiti problem.

Foto: Ketut Subiyanto/Pexels