Kako koristiti prirodna rješenja tijekom napadaja stresa, panike ili depresije?

by | 14 prosinca, 2019

Pitate se zašto se stalno umorni, nervozni i smatrate da ništa nema smisla? Ako vas uz ovo prate i panični napadaji, ne trebate posezati odmah za lijekovima za smirenje, nego pročitajte kako na prirodan način možete sebi omogućiti sretniji život.

Pazite na svoj probavni sustav

Ako želite živjeti sretnije, morate paziti na svoj probavni sustav jer on između ostalog luči hormon serotonin koji čini da se osjećamo dobro. Veza između trbuha i mozga je vrlo jaka, pa tako često depresija može dovesti do dijareje ili opstipacije. Ako se hranite zdravim namirnicama, vaš probavni sustav će raditi pravilno te ćete na prirodan način ublažiti nervozu i stres.

Naučite usporiti

Kad je u pitanju borba sa stresom, način života je presudan. Ponekad se uistinu osjećamo kao da smo u šestoj brzini. Morate naučiti kada je potrebno usporiti i reći „ne“ ljudima i planovima koji vas čine nervoznim i depresivnim. Osjetit ćete se smirenije, a joga je samo jedan predivan način da smanjite stres i anksioznost. Osim joge, tu je i meditacija. Dosta ljudi osjeća kako „nema živaca“ za meditaciju, ali nemojte da vas to obeshrabri. Evo zašto je to dobro: kada naučite usporiti svoj način života, vaše tijelo će se naglo opustiti i prijeći u zdraviji režim tako što će vam podariti ravnotežu.

Okrenite se ljekovitom bilju

Postoji nekoliko ključnih biljaka koje će vam pomoći u stresnim situacijama poput paničnog napadaja ili depresije. Ljekovito bilje se brzo apsorbira i trenutno djeluje na vaše tijelo. Adaptogene biljke pomažu vašem tijelu da se izbori s raznim vrstama stresa počevši od mentalnog, emotivnog, fizičkog – tu spadaju: rodiola, sibirski ginseng, vitanija, šišandra i astralagus. Znanstvenici pretpostavljaju da ove biljke djeluju na središnji živčani sustav koji dalje poruke šalje organima, tkivima i stanicama.

Druga vrsta biljaka, koje djeluju kao sredstvo za smirenje živaca, smiruju nervozu i pomažu da se smanji osjećaj anksioznosti, a također i jačaju odgovor tijela na stres. U tu grupu spadaju bakopa, zob, kopriva i kantarion.

Poboljšajte svoje raspoloženje

Dva najbolja načina na koja možete poboljšati svoje raspoloženje su kroz fizičku aktivnost i tako što ćete unositi dovoljno proteina. Vježbanje je dokazano jedan od najboljih antidepresiva koji postoje. Ne samo da vježbanje poboljšava vaše raspoloženje nego smanjuje anksioznost, regulira hormone stresa i jača vaše tijelo. Uz vježbanje, pazite na to da unosite dovoljan broj proteina za doručak, ručak i večeru, jer oni vam pomažu da se osjećamo zdravije i budemo bolje raspoloženi.

Foto: Unsplash