Evo kad je najbolje vrijeme da popijete omiljeni jutarnji napitak

by | 6 siječnja, 2020

Ako ne možete bez kofeina, možda mislite kako je svako doba dana dobro vrijeme za ispijanje kave, no nova studija koju je provela američka vojska kaže kako nije svejedno kad se kofein unosi u organizam, pogotovo ako želimo da nas stvarno razbudi.

Naime, istraživači iz vojske SAD-a razvili su algoritam koji svakom pojedincu daje osobnu preporuku kad da konzumira kofein, da bi i s manje kave postigao maksimalnu razinu budnosti.

Studija kaže kako je ovaj algoritam za 64 posto ljudima povećao razinu ‘budnosti i spremnosti’ – i to bez da su konzumirali više kofeina nego inače. Osim toga, studija je ustanovila i da se uz pomoć smišljenog rasporeda za uživanje u kavi i pravilnog doziranja potrošnja kofeina može smanjiti i do 65 posto, a da budnost pojedinca ostane na visokoj razini.

“Algoritam ovisi o sposobnosti preciznog predviđanja o tome kako pojedinac reagira na nedostatak sna i kako reagira na kofein”, objasnio je koautor studije Jaques Reifman, znanstvenik američke vojske.

Da bi došli do ovih otkrića, istraživači su provodili “testove budnosti” kojima su utvrđivali koliko brzo ljudi ispunjavaju određene zadatke. Te su rezultate ubacili u algoritam koji je onda predvidio i kako manjak sna i kofeina utječu na budnost tijekom cijelog dana.

“Jednom kad algoritam zna kako netko reagira na nedostatak sna i nedostatak kofeina, on stvara na tisuće prijedloga za najbolje vrijeme unosa kofeina”, objasnio je Reifman.

Program je onda uspoređivao te prijedloge, sve dok nije ustanovio koje je vrijeme najbolje za kavu, a da bi budnost bila na najvišem mogućem nivou.

Reifman kaže da je algoritam razvijen prvenstveno za vojnike, ali će ga moći koristiti i civili.

“Nažalost, ne postoji jednostavan način da sami utvrdite kad vam je unos kave najučinkovitiji”, kaže Reifman, zbog čega njegov tim radi i na razvoju aplikacije za pametne telefone koja bi identificirala količinu kofeina koju već imate u tijelu i razinu vaše pospanosti, a u obzir bi uzimala i u koje u doba dana želite ostati budni.

Foto: Unsplash

IZVOR: 24SATA.HR