Naučite ispravno kod kuće oprati odjeću predodređenu za kemijsku čistionicu

by | 1 lipnja, 2020

Na vašoj etiketi može stajati da je dozvoljeno isključivo kemijsko čišćenje, no ako vam je taj komad odjeće nužan, a trenutačno ne rade kemijske čistionice, moguće je da to možete oprati i sami doma, ali vrlo pažljivo.

“Upute na oznakama za njegu odjeće nisu nužno najbolji način čišćenja, nego način na koji se proizvođači štite od nepopravljivih šteta u slučaju da se ne pridržavamo uputa”, kaže Gwen Whiting, suosnivačica The Laundress, njujorške tvrtke za očuvanje materijala i pranje ekosredstvima za Life Hacker.

U skladu s tim, Steve Boorstein, bivši kemijski čistač i osnivač ClothingDoctor.com kaže da kad oznaka glasi “samo na kemijsko čišćenje”, to ne mora nužno značiti da se predmet ne može prati ručno, pogotovo ako je izrađen od prirodnih vlakana. Naljepnica “samo za kemijsko čišćenje” postoji kako bi se smanjio rizik od nepravilnog pranja odjeće kod kuće.

Također ovisi o vrsti odjeće i tkanine. Na primjer, odjevni predmeti koji su jednostavno napravljeni i izrađeni od prirodnih vlakana (pamuk, svila i lan) ili poliestera vjerojatno se mogu prati ručno ili u hladnoj vodi u perilici rublja.

S druge strane, odjeća napravljena od osjetljive sintetike ili od mješavine tkanina, uključujući svilu i vunu, kao i kožne i antilop predmete ali i one s metalnim ukrasnima, perlama i kožne, morat ćete odnijeti na kemijsko čišćenje.

1. Ručno pranje

Jedan od načina pranja odjeće je ručno pranje. To možete učiniti u svojoj kupaonici ili kuhinjskom sudoperu ili u zasebnom umivaoniku. Uzmite kantu, ili odjeću stavite u sudoper kojeg možete zatvoriti s čepom. Kantu ili sudoper napunite vodom određene temperature, a poželjno bi bilo kod takve odjeće da je što manja temperatura. Primjerice 30 ili 40.

Koristite nježni sapun, ne deterdžent. Sapun za suđe ili šampon za kosu isto su dobre opcije.

Koristite ruke ili drvenu žlicu kako biste promiješali robu. Robu trebate dobro promiješati sa sapunom, trebate je i istrljati, a onda ostaviti da se namoči u tekućini.

Odjeću isperite jedan po jedan u čistoj vodi. Čistu odjeću objesite na sušenje na stalak za sušenje.

2. Perilica rublja

Ako uistinu želite koristiti perilicu rublja, u njoj možete i oprati odjeću s etiketom “samo za kemijsko čišćenje”. Ipak, jedan od glavnih upozorenja: petilica mora imati postavku “brzo pranje” da ne biste oštetili tkaninu.

3. Kućni setovi za kemijsko čišćenje

U posljednjih nekoliko godina, setovi za kemijsko čišćenje kod kuće postali su dostupni na stranim tržištima. Ako vam se dogodi da ga imate ili ga možete nabaviti, to je također opcija. U osnovi, ti setovi djeluju tako da prvo obradite mrlje na odjeći, a zatim ih “očistite” stavljanjem vlažnog jastučića s otopinom za čišćenje iz pribora u vašu sušilicu, gdje ga toplina odvodi. Iako ti setovi dobro osvježavaju odjeću, nisu najbolji u uklanjanju mrlja na bazi ulja.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by cottonbro from Pexels