Natalie Portman: Oskarovka i znanstvenica…

by | 3 ožujka, 2011

Natalie Portman, umjetnica gracioznog i pomalo krhkog izgleda, raskošnog glumačkog talenta koji je u nagrađen Oskarom za glavnu žensku ulogu u znanstvenom laboratoriju se osjeća kao kod kuće! Pripremanje uloga lijepu glumicu nije omelo u stjecanju znanja i fakultetske diplome.

Potraga za znastvenim talentima u Americi se smatra za najprestižnije, najelitnije i najzahtjevnije natjecanje srednjoškolaca završnih godina, koje privlači samu kremu mladih nadarenih znastvenika. 
Finalisti i pobjednici tog natjecanja, u svom daljem usavršavanju, osvajali su najeminentnije nagrade. Među osvojenim odličjima ubraja se sedam Nobelovih nagrada za fiziku i kemiju, dvije Fildsove medalje za matematiku, kao i veliki broj priznanja Fondacije MacArthur
Sada, prvi put u 69 godina dugoj tradiciji može se ubrojiti i dobitnik Oscara za glavnu žensku ulogu, jer je prelijepa Natalie Portman, koja je 1990. godine stigla do polufinala natjecanja, podigla zlatnu statuu za ulogu Nine, mentalno nesigurne balerine, u ostvarenju Darena Aronofskog Crni Labud. 
Ali to nije sve. Dok je pronalazila način da iskoristi otpad u proizvodnji energije, i uspijevala održati odličan uspjeh i maksimalan prosjek, Natalie Hershlag, poznatija kao Natalie Portman, već je bila filmska zvijezda u usponu, igrajući rame uz rame s Julijom Roberts, Jackom Nicholsonom i Umom Thurman u filmovima Woodya Alena, Tima Bartona i ostalih.
Otprilike u vrijeme kada je prihvatila jednu od glavnih uloga u trilogiji Ratovi zvezda igrajući kraljicu Amidalu, koja joj je donijela još veću popularnost u svijetu, otišla je na Sveučilište Harvard studirati psihologiju i otkriti tajne ljudskog živčanog sustava.
Profesor i mentor čuvene glumice na uglednom sveučilištu Abigail A. Baird ističe da je u svojoj karijeri imala privilegiju da predaje velikom broju nadarene djece, ali vrlo malo njih ima toliki intelektualni potencijal, bistrinu i predanost kao Natalie.
Baird napominje i da njena studenica nikada nije bježala od svojih odgovornosti, niti je ikada tražila izuzeće od studentskih ili labaratorijskih dužnosti. 
Prema riječima profesorice Baird jedna od zanimljivih izjava Natalie Portman bila je i potvrda njene skromnosti. 
„Čudno koliko ima ljudi na Harvardu koji izvode nevjerojatne stvari van učionice. Meni se samo posrećilo da se ljudima sviđa to što ja radim", priseća se Natalienih riječi profesorica Baird.
 

Tagovi: