Namirnice koje smijete jesti i nakon roka trajanja

by | 3 studenoga, 2014

Naučeni smo vjerovati sitnim brojevima koji se nalaze na poleđini svakog proizvoda i koji označavaju njegov rok trajanja. Ipak, stručnjaci ističu kako nepotrebno bacamo hranu, jer velik broj namirnica nije štetan za organizam nakon isteka označenog roka.

krastavci

Rok uporabe neke namirnice, koji po zakonu mora biti jasno naznačen na artiklu, ističu britanski stručnjaci, nije realan pokazatelj kvalitete hrane, većina namirnica je savršeno dobra za uporabu i nakon što rok istaknut na pakiranju istekne.

Ističu kako se taj rok odnosi na svježinu namirnice, koja nakon označenog roka nije štetna za organizam.

1. Jaja

Ako se čuvaju propisno, dakle u hladnjaku, jaja mogu trajati od tri do pet tjedana. Naravno, pritom pripazite da iz hladnjaka izvadite samo onoliko jaja koliko ćete trenutačno potrošiti, jer njihovu kvarljivost uzrokuje stajanje na sobnoj temperaturi.

2. Mlijeko

Sedam dana nakon isteka roka koji je otisnut na pakiranju mlijeko može ostati pitko i zdravo za konzumaciju. Lako je uočljivo promijeni li mlijeko okus, miris ili izgled, što ga čini pokvarenim.

3. Kečap

Čuvate li kečap u hladnjaku, on može zadržati svoj kvalitetu i do šest mjeseci, a nakon isteka roka trajanja, još uvijek je siguran za konzumiranje. Naravno, uočite li plijesan ili osjetite čudan miris, nećete ga jesti.

4. Maslinovo ulje

Rok trajanja maslinovog ulja je do dvije godine. Kako bi zadržalo svoja hranjiva svojstva, preporučuje se držati na hladnom i tamnom mjestu gdje se neće kvariti.

5. Kiseli krastavci

Rok trajanja otvorene tegle kiselih krastavaca je godinu dana ako je čuvate u hladnjaku, a isto pravilo vrijedi za masline.

6. Ocat

Rok trajanja octa gotovo je beskrajan, a ako se dogode neke promjene na boji ili talogu, i dalje je dobar za konzumaciju.

7. Med

Dobar med svoja svojstva ne gubi s vremenom stajanja, stoga je dobar dokle god se ne potroši.

8. Kava

Pakiranje kave koje ste otvorili i na koje ste zaboravili vrijedi čak tri do pet mjeseci nakon označenog roka trajanja. Zrna kave ne gube na svojstvima ni nakon pola godine.

9. Maslac

Dva tjedna nakon isteka roka maslac je siguran za konzumiranje, a u zamrzivaču može stajati čak devet mjeseci.

10. Začini

Cimet, papar, crvena paprika – gotovo svi začini zadržavaju svojstva dvije godine nakon označenog isteka roka. Pri tome je važno čuvati ih u teglama i na suhom i tamnom mjestu.

Izvor: zadovoljna.hr