NAMIRNICE koje služe kao prirodna zaštita kože od sunca!

by | 5 kolovoza, 2016
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Zaštita od sunca i hrana nisu baš dva pojma koja generalno povezujemo i asociramo, zar ne? Prvi (i najvažniji) korak u zaštiti od štetnih sunčevih zraka je redovito i obilno nanošenje krema i losiona s visokim zaštitnim faktorom – ali što ako vam kažemo da bi određene namirnice koje konzumirate mogle pridonijeti ukupnoj zaštiti kože od sunca?

Da, neka hrana bi mogla opskrbiti vaše tijelo s nutrijentima i antioksidansima koji će vas štititi od štetnih UV zraka! Na niti jedan način ne želimo reći ni sugerirati da ovako možete zamijeniti SPF faktor, nego jednostavno pridonijeti svojem zdravlju i prevenciji zaštite kože od sunca. U nastavku pročitajte o kojim to namirnicama pričamo…

CRNA ČOKOLADA

Tamna čokolada je bogata antioksidansima i flavonolima koji potiču sjaj kože. Osim sjaja kože, ovi nutrijenti ju i štite od oštećenja sunca. Kakaovac iz čokolade opušta arterije i povećava cirkulaciju krvi pa koža izgleda zaglađeno i zdravo.

ŠIPAK

Šipak ima izvrsna svojstva koja su korisna u njezi kože, hidratizira je i djeluje kao snažan antioksidans. Osim toga, on pomaže koži zadržavati vlagu i potiče proces obnavljanja stanica, dok usporava nastanak znakova starosti. Također, maska od šipka (koji je izuzetno bogat antioksidansima), potiče proizvodnju kolagena u koži i ubrzava zacjeljivanje rana.

LOSOS

Divlji losos je najbolji izvor omega-3 masnih kiselina koje pomažu u održavanju kože mekom, podatnom i hidratiziranom. Treba ih konzumirati sirove ili skuhane na pari, a preporučuju se u kombinaciji s ekstradjevičanskim maslinovim uljem koje pomaže u apsorbiranju beta-karotena. Također, škampi i plava riba (tuna, sabljarka, skuša) pomažu pri liječenju opeklina od sunca, jer sadrže vitamin PP.

ZELENI ČAJ

Iako se ne radi o namirnici u pravom smislu te riječi, zeleni čaj je piće koje uistinu ima blagotvoran učinak na našu kožu. Radi se o snažnom antioksidansu koji sadrži jedinstvenu aminokiselinu, L-teanin, koja pomaže opustiti tijelo, smanjiti stres i poboljšati san. Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji potiču protok krvi i kisika kroz kožu.

RAJČICA

Beta-karoten se uglavnom može naći u voću i povrću koje je narančaste i crvene boje. Rajčice su bogate beta-karotenom koji u sebi sadrže antioksidant i pomaže koži u proizvodnji melatonina. Osim antikancerogenog sastojka likopena, ima i puno karotena koji u kombinaciji s maslinovim uljem djeluje preventivno protiv sunčevih opeklina.

IZVOR: WALL.HR