Nalaz krvi otkriva koliko radimo?

by | 2 ožujka, 2011
Umor i preopterećenost na poslu mogu se očitati i iz nalaza krvi i pljuvačke! U uzorcima uzetim od dobrovoljaca, kanadski istraživači pronašli su tvari različite od onih koje obično ukazuju na depresiju i metaboličke poremećaje izazvane stresom. 
Grupa kanadskih naučnika iz Montreala otkrila je da krv i njen filtrat, slina, mogu pokazati znakove profesionalne iscrpljenosti.
 
U uzorcima pljuvačke i krvi dobrovoljaca, istraživači su pronašli tvari različite od onih koje obično ukazuju na depresiju, prenose francuski mediji.
Znanstvenici iz Centra za istraživanje ljudskog stresa pri Sveučilištu u Montrealu došli su do tog rezultata analiziranjem uzoraka sline 30 sudionika istraživanja srednjih godina u različitim trenucima tokom dana radi mjerenja nivoa kortizola, „hormona stresa". 
 
Znanstvenici su mjerili i razinu više drugih faktora stresa kao što su razina inzulina, šećera, kolesterola, upala, kao i krvnog tlaka.
 
Ti faktori, kada se svi zajedno imaju u vidu, mogu predstavljati znak nekog metaboličkog poremećaja.
Sudionici istraživanja popunjavali su i upitnike u vezi s trenutnom razinom stresa i simptomima depresije, kao i profesionalnoj iscrpljenosti.
 
 
 
Znanstvenici su na taj način otkrili kod osoba s znakovima profesionalne iscrpljenosti niži nivo kortizola od normalnog, uz poremećaje određenih metaboličkih funkcija.
 
Kod osoba sa znakovima depresije primjećen je viši nivo spomenutog hormona od normalnog i različit nivo metaboličkih poremećaja nego kod onih s profesionalnom iscrpljenošću.
 
Znanstvenici ističu da istraživanje predstavlja tek početak ispitivanja u oblasti kemijske potvrde stupnja umora i najavljuju detaljnija istraživanja. 

Tagovi: