Najveće životne lekcije koje možete naučiti od djece

by | 3 siječnja, 2020

Mudrost ne dolazi s godinama. Yasmin Braddell cijeli svoj radni vijek provodi s djecom. Bila je babysitterica, mentorica i asistentica u nastavi. Unatoč težini posla, uistinu smatra da je sretna žena jer je dobila dragocjeni pristup svakodnevnom životu malih ljudi. Od njih je naučila lekcije o stvarno jednostavnim životnim potrebama. Zajedno s portalom YourTango izdvojila je osam iskrenih životnih lekcija koje bi svaki odrastao čovjek trebao naučiti od djeteta.

Mašta je doista divna stvar

Starenje je neizbježno, ali ne trebate zanemariti mlađeg sebe. Nemojte dozvoliti da vas starenje učini dosadnim.

Novac ima malo stvarnog značenja

Djeca su još uvijek djeca. I dalje se smiju najglupljim sitnicama, bez obzira na to jesu li im roditelji puni novaca ili ne. Osmjeh je besplatan i zvuči isto neovisno o količini novca koju imate na računu.

Ponekad je potrebno samo da stanete, navučete zavjese i pogledate film

Život je često veoma užurban. Ne umanjujte vrijednost odmora od svega, lezite i uživajte u filmu.

Sve može biti luksuzna haljina

Postoji nešto poprilično oslobađajuće u načinu vjerovanja i zamišljanja. Možete putovati svijetom bez napuštanja vlastite sobe, ali samo ako zaista vjerujete – vjerovanje je moć.

Poštovanje je dvosmjerna ulica

Nemojte očekivati da vas netko poštuje ako niste voljni učiniti isto. Poštovanje nema cijenu i ne može se forsirati. Mora se zaraditi.

Svjež zrak i trava najjeftinija su i najčistija uzbuđenja koja ćemo ikada pronaći

Trčite, penjite se na drvo, plivajte češće, osjetite pijesak pod svojim nogama. Nemojte se toliko plašiti morske trave, iverice ili mokrih čarapa kako ne biste propustili te bitne momente.

Ponekad nam je potrebno da nas netko drži za ruku

Ponekad je stvarno toliko jednostavno.

Životne vještine važan su poklon koji treba darovati djeci

Djeca vjerojatno neće cijeniti kad im se kaže da je vrijeme za krevet ili da trebaju naučiti kako se sprema odjeća. Zapravo, vjerojatno će vam zamjeriti.

Ali to je dio njihovog rasta, dio njihovog učenja. Dio gdje im vi zadajete parametre, zadatke, granice i ciljeve. Ovaj se dio zove odgajanje potpune odrasle osobe.

Odrasli su tu da podučavaju djecu, ali i mi odrasli imamo još puno toga naučiti od njih. Priđite životu nevinošću djeteta.

Foto: Allen Taylor / Unsplash

IZVOR: INDEX.HR