Najveća zbirka predmeta s Titanika na aukciji

by | 30 prosinca, 2011

Najveća zbirka predmeta sa “Titanika” bit će na aukciji 2012., kada će se navršiti 100 godina od brodoloma najčuvenijeg parobroda. Vrijednost više od 5.000 predmeta, uključujući porculansko posuđe, namještaj i dio korita broda, procijenjena je na 189 milijuna dolara (146 milijuna eura). 

Aukcija je zakazana za 1. travnja u New Yorku, u organizaciji aukcijske kuće Guernsey. Podaci o prodaji bit će priopćeni 15. travnja, kada će se navršiti stoljeće od kada je luksuzni “Titanik”, na svom prvom putovanju, u trci za titutlu najbržeg na Atlantiku, potonuo poslije udara u santu leda. 

Blago s “Titanika” sakupljeno je prilikom sedam ekspedicija do olupine, na dnu Atlantika 645 kilometara od Newfoundland. 

U brodolomu “Titanika” poginulo je više od 1.500 putnika i članova posade. Na brodu je bilo 2.228 ljudi. Olupinu je 1985. našao tim pod vodstvom oceanografa Roberta Ballarda, uz pomoć Ratne mornarice SAD. Zbirku predmeta prodaje tvrtka “Premier Exibitions”, koja artefakte s Titanika izlaže širom svijeta i vlasnik je predmeta s čuvenog parobroda.