Građani ovog grada na popisu su najsretnijih na svijetu, a evo i zašto

by | 5 lipnja, 2023
danska kopenhagen

Međunarodna istraživanja i izvješća često svrstavaju glavni grad Danske u jedan od najpoželjnijih gradova za život.

Kad međunarodna istraživanja pitaju građane diljem svijeta koliko su zadovoljni svojim svakodnevnim životom i osobnim okolnostima, Danska se uvijek nađe među prve tri najsretnije zemlje na svijetu.

Ali, što Dance toliko veseli? Je li to pristup visokokvalitetnom obrazovanju bez školarine, javno zdravstvo bez naknade, nedostatak kriminala i korupcije ili običan danski hygge?

Prema Izvješću o sreći u svijetu, sreća je usko povezana s društvenom jednakošću i duhom zajednice – a Danska je u oba slučaja dobra. Danska ima visoku razinu jednakosti i snažan osjećaj zajedničke odgovornosti za socijalnu skrb.

Pročitajte: 10 navika sretnih, optimističnih i pozitivnih osoba 

Danska je poznata po visokoj kvaliteti života koju pruža svojim stanovnicima. Zdravstvena skrb, obrazovanje, sigurnost, čista okolina i društvena podrška su prioriteti države. Danci imaju pristup besplatnom zdravstvenom sustavu i visokoj razini obrazovanja, što doprinosi osjećaju sigurnosti i zadovoljstva.

Dobar balans između rada i privatnog života

U Danskoj je radno vrijeme je ograničeno, a radnici imaju pravo na odmor i slobodno vrijeme. Ova ravnoteža omogućuje Dancima da više vremena provode sa obitelji i prijateljima, uživaju u hobijima i aktivnostima koje ih ispunjavaju.

Pročitajte: Ovo možemo svi: četiri jednostavna načina kako voditi zdraviji način života 

danska kopenhagen

Hygge način života

Hygge je danskog podrijetla i postao je poznat diljem svijeta. To je koncept koji se odnosi na osjećaj udobnosti, ugode i blagostanja. Danci cijene trenutke opuštanja i uživanja u malim radostima života poput pijenja toplog napitka uz svijeće ili provođenja vremena s najmilijima. Hygge doprinosi stvaranju osjećaja sreće i zadovoljstva.

Biciklistička kultura

Kopenhagen je poznat kao grad biciklista te velik broj ljudi koristi bicikl kao glavno prijevozno sredstvo, što ima brojne prednosti. Biciklizam pridonosi tjelesnom zdravlju, smanjenju stresa i poboljšanju kvalitete života.

Osim toga, biciklistička infrastruktura u Kopenhagenu je izvrsna, što omogućuje sigurno i ugodno kretanje biciklom.

Dansko društvo karakterizira visok stupanj povjerenja među ljudima – povjerenje u institucije, vladu, poslodavce i druge ljude stvara osjećaj sigurnosti i stabilnosti. Danci se osjećaju povezano s drugima i vjeruju da će biti tretirani s poštovanjem i pravednošću, što pridonosi njihovoj sreći.

Oni su osobe koje često provode vrijeme u prirodi, bilo da se radi o odlascima na piknike, vožnji bicikla ili jednostavno šetnji. Veza s prirodom ima pozitivan utjecaj na njihovo fizičko i mentalno blagostanje i to im je izuzetno bitno.

Pročitajte: Što je unutarnje dijete i kako ga upoznati? Doznajemo u razgovoru s proslavljenom psihologinjom 

Foto: Instagram, Pexels