Najpopularniju dijetu na svijetu ne smiju prakticirati ove osobe

by | 1 lipnja, 2020

Povremeni post je odličan način za gubitak kilograma. Mnogi iskušavaju ovaj plan prehrane tijekom kojeg je dozvoljeno jesti u određenom vremenskom okviru, dok se ostatak dana posti. Smatraju da je to metoda kojom se rješavaju nakupljenih kilograma bez odricanja od namirnica koje su inače u većini dijeta zabranjene. Nekoliko istraživanja dokazalo je da povremeni post ima brojne prednosti poput jačanja zdravlja srca, kontrole krvnog tlaka i držanja razine šećera u granicama normale.

Međutim, postoje ljudi koji ne bi trebali iskušavati ovu dijetu. Times of India popisao je koji su to.

1. Osobe koje pate od poremećaja prehrane

Povremeni post zahtijeva jedenje u određenom vremenskom okviru u danu, a to može biti okidač za sve koji pate od bilo kojeg poremećaja prehrane poput bulimije, anoreksije ili prejedanja.

2. Trudnice

Trudnoća je osjetljivo stanje u kojem je važno osigurati si redovite i uravnotežene te zdrave obroke kroz dan. Nositi dijete nije jednostavno, a dijeta u tom razdoblju može utjecati na razinu energije i tlak te ograničiti količinu vitamina i minerala potrebnih plodu za razvoj i rast.

3. Osobe koje imaju dijabetes tip 1

Iako istraživanja pokazuju da određene dijete, uključujući povremeni post, mogu kontrolirati dijabetes, osobe s akutnim oblikom te bolesti mogu se dovesti u ozbiljan rizik ako prakticiraju takve oblike prehrane. Dugi periodi gladovanja mogu opasno utjecati na razinu šećera u krvi i čak ga jako sniziti. Stoga bi oni koji boluju od dijabetesa trebali redovito jesti hranjive obroke i ne postiti. Isto vrijedi i za osobe sa slabim imunitetom.

4. Osobe koje intenzivno treniraju

Općenito gledano, natjecateljski sportovi zahtijevaju od sportaša odricanje i smanjen unos kalorija da bi održali formu. Međutim, povremeni post možda nije najbolja opcija da se to postigne. Za osobe koje se bave teškim sportovima ili treniraju izdržljivost i snagu važno je redovito unositi hranjive sastojke, uključujući dovoljno elektrolita, kalorija i proteina, a ne izgladnjivati se.

Zaključak

Najbolji način da smršavite jest taj da usvojite zdrave navike koje uključuju pravilne i uravnotežene obroke u kombinaciji s redovitim bavljenjem tjelesnom aktivnošću. Ako se ipak odlučite podvrgnuti dijeti, imajte na umu da takvi režimi često nisu dugoročno održivi i obavezno se prije posavjetujte sa svojim liječnikom ili nutricionistom.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by ivan Torres on Unsplash