7 trikova uz koje će vaše dijete spavati bez problema

by | 1 rujna, 2020

Ako svake večeri vodite bitku s uspavljivanjem djece, možda je vrijeme da počnete usisavati. Naime, stručnjakinja za zdrav san dr. Nerina Ramlakhan otkrila je da je zvuk usisavača dobar primjer kako bijeli šumovi umiruju djecu.

Ona ima sedam savjeta za sve roditelje koji žele djecu uvesti u savršenu rutinu spavanja.

1. Tuna

Hormoni kao što su serotonin i melatonin pomažu boljem snu, a ono što djeca jedu utječe na njihovu hormonalnu ravnotežu, kako kaže dr. Ramlakhan.

“Tuna je odličan izvor serotonina pa je idealan izbor za večeru. Na popisu poželjnih namirnica su i piletina, sir, jaja, orašasti plodovi i mlijeko”, pojašnjava za The Sun.

2. Usisavanje

Kad pošaljete djecu u krevet, vjerojatno ne želite raditi buku jer se bojite da ćete ih razbuditi, ali usisavanje bi zapravo moglo pomoći.

“Bijeli šumovi, koje proizvodi usisivač, stvaraju umirujuće okruženje i mogu uspavati razigrane dječje umove”, tvrdi dr. Ramlakhan.

3. Mlijeko

Čaša mlijeka prije spavanja ima dugu tradiciju, a to nije bez razloga. Dr. Ramlakhan kaže da isti učinak ima i šalica kakaa, ali treba ga ponuditi barem sat vremena prije spavanja kako biste izbjegli česte odlaske na WC usred noći.

4. Tjelovježba

Nitko ne želi razbuditi djecu prije spavanja, ali tjelovježba je način da smanjite adrenalin što će rezultirati dubljim snom. Zato dr. Ramlakhan preporučuje neku tjelesnu večernju aktivnost koja je odličan način da uspavate djecu.

5. Lavanda

Dječja soba mora biti topla i ugodna, a lavanda umiruje pa je možete utrljati u posteljinu ili pidžame djece i tako pomoći djeci da se opuste.

6. Tehnologija

Na kvalitetu sna odraslih, pa tako i djece, utječu tableti, televizori i ostali uređaji koji emitiraju plavičasto svjetlo pa im nije mjesto u prostoriji u kojoj se spava. Uvedite pravilo da se svi uređaji gase sat vremena uoči spavanja, savjetuje stručnjakinja.

7. Razgovor

Umjesto da prije spavanja s djetetom vodite ozbiljan razgovor, popričajte o danu iza vas, pitajte djecu kako su proveli vrijeme, što im se svidjelo ili što namjeravaju raditi sutra. Izbjegavajte teme koje se tiču školskih obveza i ne tjerajte ih na razgovor u stvarima koje ih brinu ili čine tjeskobnima.

IZVOR: INDEX.HR