Ovo su najbolji savjeti koje možete dobiti kad je riječ o odgoju djece

by | 14 listopada, 2020

Prije nego što požurite pomoći u bilo kojem zadatku, zapitajte se: “Je li moje dijete u stvarnoj opasnosti?“

Svako je dijete individualac i potrebno mu je pristupiti jedinstveno, posvećeno i s mnogo pažnje i ljubavi. No, postoji nekoliko univerzalnih pravila za odgoj djece koji će vama i vašem mališanu pomoći da izraste u odgovornu osobu punu samopouzdanju, ali koja je prije svega topla i pažljiva ne samo prema sebi i prema drugima.

Pustite djecu da pogriješe

Da bi se naučili samostalnosti, djeca moraju povremeno pogriješiti i ispraviti se bez vaše pomoći. Većina roditelja zna za što su sposobna njihova djeca, ali uskoče im kako bi im olakšali stvari.

Prije nego što požurite pomoći u bilo kojem zadatku, zapitajte se: “Je li moje dijete u stvarnoj opasnosti?“ Razmislite ima li vaše dijete potrebne vještine, dovoljno sna i hrane. Da? Vrijeme je da se povučemo i vidimo što će se dogoditi.

Pridržavajte se tri pravila domaće zadaće

Broj jedan: “Pojedi žabu”. To je skraćenica za “Napravi najtežu stvar prvo”. Pravilo broj dva: Odložite telefon. Vrijeme domaće zadaće ne može biti potpuno bez tehnologije (računala su, nažalost, često nužno zlo), ali barem mogu biti bez tekstualnih poruka. Pravilo broj tri: Čim su zadaci gotovi, napunite rukak za sutra i stavite ga kraj vrata.

Ovo je jasan postupak u tri koraka koji djeca mogu internalizirati.

Zapamtite kraticu H.A.L.T. (engl. Hungry, Agitated, Lonely, Tired)

Bijes se često događa jer je igrač gladan, uznemiren, usamljen ili umoran. Pobrinite se da dijete ima sve što mu je potrebno za zdrav razvoj i zadovoljstvo, ali mu dozvolite izraziti svoju individualnost.

Planirajte djela dobrote i pomaganja

Djeca moraju znati da je pomaganje drugima svakodnevna praksa. Naučite ih da svaki tjedan dovršavate male zadatke, poput bacanja smeća ili grabljanja susjedovog travnjaka. Obuka vaše djece da se usredotoče na druge pomaže u suzbijanju sebičnosti i lijenosti.

Budite strogi prema spavanju

Studija bjavljena 2013. u časopisu Pediatrics otkrila je da sedmogodišnjaci koji su imali neredovito vrijeme spavanja imaju više problema u ponašanju nego oni s dosljednim spavanjem.

I što je izraženija bila nedosljednjost u vremenu za spavanje, to su problemi postajali sve gori. Ako ste izvan kuće, primamljivo je djecu držati budnima kako bi imali na raspolaganju više vremena s njima. Ali koliko god je to moguće, držite se vlastitih pravila. Nazovite ili razgovarajte putem video-poziva da biste ih pozdravili za laku noć. Samo budite dio rutine.

Neka čitaju što žele

Djeca koja čitaju iz užitka akademski se ističu, ne samo u jezicima, već su se, kako su pokazala nedavna istraživanja s Instituta za obrazovanje u Londonu, pronašla i u matematici. Kroz čitanje, djeca ne samo da će saznati nove informacije, ona će razviti maštu i logičko zaključivanje.

Nemojte plaćati svojoj djeci da čiste sobu

“Ako im dajete novac za namještanje kreveta, onda će, kad ih zamolite da vam pomognu nositi namirnice, reći:” Koliko? Zašto bih to učinio besplatno kad mi platite da napravim svoj krevet? „ Djetetu možete dati doplatak kao uvod u upravljanje novcem i općenito za dobro ponašanje. Ali nemojte ga navikavati na novac dok obavlja svakodnevne poslove.

Model hrabrog ponašanja

Želite samopouzdanu djecu? Pokažite im svojim primjerom kako se to postiže. Mnogo odraslih neće ići solo u kino jer bi im bilo neugodno kad bi ih vidjeli kako sjede sami. Pa učinite to, a zatim razgovarajte sa svojom djecom o tome. Slično tome, ako vas djeca vide kako se smijete kad shvate da ste cijelo jutro hodali s naopako obučenom majicom, možda će se kikotati, umjesto da im bude neugodno, kad im se to dogodi.

Navike zdrave prehrane

Dječji je posao naučiti jesti ono što roditelji jedu. Umjesto scenarija sve ili ništa, tijekom obroka nudite raznoliku hranu: glavno jelo, plus rižu ili tjesteninu, voće ili povrće i mlijeko. Na taj način vaše dijete može jesti samo tjesteninu i grašak te dobivati ​​proteine ​​iz mlijeka. Važno je naviknuti ih na zdrave obroke i bogatstvo raznolikih namirnica.

Posebnu pažnju obratite s 14 godina

Tada se većina djece počinje opirati utjecaju vršnjaka i kreirati mišljenje za sebe, umjesto da jednostavno slijede vođu. Pitajte: “Što je novo kod vaših prijatelja?” To će vam dati priliku da dekodirate ono što se događa iza kulisa i ponudite podršku.

IZVOR: NOVILIST.HR

Photo by Alexander Dummer on Unsplash