Kako da vaše omiljene papuče uvijek budu čiste i svježe? Stručnjakinja za čišćenje ima nekoliko savjeta

by | 30 rujna, 2020

Bliži nam se jesen i temperature padaju, što za mnoge znači da će morati prestati doma hodati bosi i uskočiti u papuče. Stručnjakinja za čišćenje objasnila je kako je papuče najbolje čistiti i održati ih svježima.

Koliko često ih treba čistiti, svodi se na to koliko često nosite papuče. To samo ovisi o tome kako ih koristite i koliko se zaprljaju, kaže stručnjakinja za čišćenje na stranici Clean My Space.

Kad razmišljate o tome koliko su vaše papuče prljave, trebate si odgovoriti na pitanja poput nosite li ih vani i nosite li čarape. Ako ste zaključili da bi ih trebali oprati, znajte da ne postoji univerzalan način koji vrijedi za sve vrste papuča.

Budući da dolaze u raznovrsnim materijalima i stilovima, određeni način čišćenja ovisit će o tome od čega je napravljen vaš par.

Osnovni koraci ipak ostaju isti:

1. Obrišite potplat papuča vlažnom krpom.
2. Potražite mrlje i razmislite treba li ih prethodno obraditi.
3. Operite ih jednom od metoda koje slijede.
4. Ostavite ih da se osuše na zraku.

Posljednji korak je bitan i iako imate sušilicu, trebali biste ih sušiti na zraku. Papuče se u sušilici mogu oštetiti, a ovisno od čega su napravljene, može se se oštetiti i sušilica.

Za platnene papuče:

Kad odlučujete kako očistiti papuče od tkanine, prvo provjerite postoje li upute za pranje. Možda imate sreće i saznat ćete odgovarajući ciklus pranja. Ako ne, većina papuča od tkanine može se dodati u perilicu rublja i oprati u toploj vodi.

Za antilop ili kožne papuče:

Što se tiče materijala poput antilopa ili kože, morat ćete se kloniti perilice rublja.

“Papuče od antilopa i kože nikad se ne smiju prati u stroju ili ih potopiti u vodu. Najbolje je kružno očistiti vanjsku stranu i osvježiti unutrašnjost drugim sredstvima”, kaže Maker.

“Ako vaše papuče od antilopa imaju fleke na vanjskoj strani koje treba očistiti, upotrijebite četkicu od antilopa, a najbolja je ona s gumicom. Rubom gumice istrljajte mrlju, a zatim četkom obrišite”, dodala je.

Višenamjenski ručnici od mikrovlakana najbolji su alat za čišćenje kože.

“Kožne papuče prema potrebi očistite vlažnom krpom od mikrovlakana”, predlaže Maker.

Savjeti za održavanje papuča svježima:

1. Ako utvrdite da vaše papuče vonjaju nakon samo nekoliko nošenja, možda je vrijeme da razmislite o jednostavnoj intervenciji.

“Nošenje čarapa može pomoći u rješavanju problema s mirisom”, kaže Maker.

2. Ako trebate osvježiti papuče između pranja ili ako imate papuče od antilopa ili kože koje se ne mogu potopiti, ovaj vam trik može pomoći.

“Ako želite osvježiti unutrašnjost svojih papuča, unutra možete posuti malo sode bikarbone i ostaviti preko noći. Ujutro ih dobro protresite i to bi trebalo pomoći”, kaže Maker.

3. Vlaga je neprijatelj mekanih, ugodnih papuča, zato budite sigurni da su vam noge potpuno suhe kad ih obujete.

“Još jedan dobar savjet je da ne obuvate papuče kad su vam noge mokre. Ista stvar vrijedi i ako na noge stavite hidratantnu kremu, pustite noge da se osuše prije nego što stavite papuče”, zaključila je Maker.

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: Anna Maiwald / Unsplash