Alternativa kemiji: 10 prirodnih dezodoransa koji uistinu djeluju

Bez aluminija i drugih štetnih sastojaka

by | 22 svibnja, 2023
Najbolji prirodni dezodoransi

Komercijalni antiperspiranti i dezodoransi uspješno obavljaju zadatak kontrole tjelesnog mirisa i znojenja, ali pod koju cijenu? Želite li problemu pri­stupiti na prirodan način, koristeći preparat koji ne začepljuje žlijezde znojnice i dajući priliku svome tijelu da izbaci toksine, evo nekoliko savjeta.

Razmislite o detoksu

Trebate paziti što jedete, izbaciti s jelovnika nezdravu hranu punu masnoća, šećera, jakih začina te kofein i alkohol jer su neugodni mirisi znak prevelike pri­sutnosti toksina, kako navode američki znanstvenici iz Monell Chemical Senses Centera. No nije hrana uvijek glavni kri­vac.

Istraživanje londonskog Imperial Collegea pokazalo je kako je kod nekih osoba sa snažnijim tjelesnim mirisima prisutan disbalans dobrih bakterija u probavnom traktu, pa se određena hrana lošije probavlja, a to, u konačnici, uzrokuje neugodnije tjelesne mirise. Ako je potrebno, kontroli­rajte zdravlje probavnog trakta te razmislite o detoksu i kuri probioticima i prebioticima koji će poboljšati crijevnu floru.

Najbolji prirodni dezodoransi

Tablete za ublažavanje neugodnih mirisa

Za ublažavanje neugodnih mirisa od pomoći mogu biti čaj ili tablete na bazi kadulje jer ova mediteranska biljka ima antibakterijska, antivirusna i protugljivična svojstva. Od drugih “zelenih“ suplemenata, pšenična trava i klorofil ta­kođer mogu pomoći da ljepše mirišete jer “iznutra” djeluju kao prirodni dezodorans, kako su pokazala testiranja sa Sveuči­lišta Columbia.

Američki su znanstvenici primijetili da u smanjenju neugodnih mirisa pomaže i čišćenje pazuha pri­pravcima od čajevca ili hamamelisa. Čajevac djeluje antiseptički, a hamamelis mijenja pH kože, čineći pazušne jame neprivlačnom sredinom za bakterije.

Uz ovakvu pripremu, zdravo i čisto tijelo lakše će prigr­liti prirodne dezodoranse koji se po snazi djelovanja teško mogu mjeriti s onima na bazi sintetičkih kemikalija, ali im se, zahvaljujući napretku tehnologije, zavidno približavaju. Ljeto je možda najbolje vrijeme za njihovo testiranje jer će poka­zati svoju učinkovitost u najekstremnijim uvjetima.

10 najboljih prirodnih dezodoransa

U nastavku, donosimo deset prirodnih dezodoransa kojima možete dati priliku jer su se tijekom godina pokazali kao mnogima omiljen izbor.

 

Pročitajte: Ova dva suplementa slove za najmoćniju kombinaciju za pomlađivanje

Foto: iStock/Getty Images Plus