Najbolji lijek protiv tjeskobe je upravo tjelovježba

by | 11 rujna, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Rezultati najnovijeg istraživanja Sveučilišta Georgia pokazali su da redovita tjelovježba može značajno smanjiti simptome anksioznosti.

Istraživanje objavljeno u najnovijem izdanju Archives of Internal Medicine pokazalo je da fizička aktivnosti smanjuje osjećaj brige i straha.

Znanstvenici su analizirali rezultate 40 kliničkih ispitivanja te otkrili kako su pacijenti, koji su redovito vježbali, imali 20 posto manje simptoma nervoze i tjeskobe u usporedbi s osobama koje se nisu bavile tjelovježbom.

“Naše istraživanje ide u prilog dokazima koji potvrđuju da je fizička aktivnost, poput hodanja ili dizanja utega, najbolji lijek koji stručnjaci mogu propisati svojim pacijentima kako bi im pomogli da se osjećaju manje tjeskobno”, izjavio je voditelj istraživanja Matthew Herring.

Pacijenti koji su sudjelovali u istraživanju patili su od brojnih medicinskih problema, uključujući bolesti srca, multiplu sklerozu, karcinom i kroničnu bol zbog artritisa. Osobama kojima su slučajnim odabirom dodijeljene određene vježbe imale su blaže simptome anksioznosti, poput osjećaja brige, straha i nervoze, nego skupina koja nije vježbala.

Između ostalog, pokazalo se da su treninzi koji su trajali više od 30 minuta bili korisniji za ublažavanje anksioznosti od treninga koji su trajali kraće od pola sata.