Najbolji izleti u prirodi za nadolazeći produženi vikend

by | 1 lipnja, 2021
krka

Lijepo vrijeme napokon se posložilo, a ususret tome ide i nadolazeći praznik koji će, vjerujemo, mnogi od vas spojiti sa vikendom. Kako bi upravo taj vikend bio potpun isplanirajte izlete sa svojom obitelji i prijateljima te provedite dan u prirodi, uživanju na suncu, aktivnom pješačenju i ugodnom odmoru za dušu i tijelo.

Dvorac Trakošćan

Malo tko nije čuo za Trakošćan, ali jeste li ga posjetili? Ako niste, možda je upravo sada pravo vrijeme za to! Dvor Trakošćan je kulturno dobro, zaštićena je povijesna cjelina koja se sastoji od dvorca, građevina uz dvorac, perivoja i park šume s jezerom. Na stazi oko Trakošćanskog jezera uređena je poučna staza koja pruža uvid u prirodne vrijednosti park-šume Trakošćan i okolnog područja. Dužine je 5 km, a može se razgledati uz laganu šetnju za otprilike dva sata. Na njoj se nalazi 20 poučnih točaka, kao i ribarska kućica koja je uređena kao info-točka namijenjena predahu za vrijeme šetnje.

Svakako posjetite i najpoznatiji hrvatski dvorac Trakošćan, biser Hrvatskog zagorja. Izlet u Trakošćan bit će nezaboravno iskustvo u prirodi gdje možete uživati i u vožnji pedalinama, pravom pikniku na predivnim zelenim livadama i travnjaku te dugoj šetnji oko jezera.

 

 

 

Sveti Martin na Muri

Na najsjevernijoj točki Hrvatske, kraj malog naselja zvanog Žabnik, rijeka Mura okreće impresivno kolo drvenoga riječnog mlina. Jedinstveno je to zdanje tradicijske graditeljske baštine u Hrvatskoj, ali i šire.

U ovom idiličnom prirodnom ambijentu nalazi se eko-turistička poučna pješačka i biciklistička staza “Svetomartinska Mura” koja je uređena za šetnju, bicikliranje, ribolov i druge rekreativne aktivnosti za sve dobne skupine. Duž same staze postavljeno je 20 edukativnih ploča koje poučavaju o rijeci Muri, njezinoj važnosti kroz povijest i bioraznolikosti koja se nalazi uz nju, o povijesti skelarstva, ribolovu uz rijeku Muru.

Na samoj stazi postavljene su tri šumske učionice, a rekonstruiran je i drveni mostić preko rukavca rijeke Mure. Uz šetnju kroz nedirnutu prirodu u dužini od skoro 5 km, ovaj poučni put nudi i mnoštvo zanimljivih podataka o prirodnoj i tradicijskoj baštini prostora značajnog krajobraza rijeke Mure. Tu je i riječna skela, plovilo koje s jedne na drugu riječnu obalu prevozi ljude i vozila, a bez motora, jedara ili vesala.

Ako želite aktivni odmor, tu su aktivne rute za biciklizam i izletišta gdje možete uživati u jahanju, ribolovu, tenisu. Terme Sveti Martin, za one željne opuštanja uz  prirodu, zdrave i lokalno proizvedene gastronomske delicije nude moderan smještaj te nezaboravnu healthness ponudu i bogatu ponudu za profesionalne i rekreativne sportaše –  “Prvi Healthness resort u Europi”.

 

 

Krka – “Upoznajte gornji tok rijeke Krke”

Nacionalni park Krka nudi promotivnu lipanjsku akciju: s ulaznicom za Roški slap omogućen je posjet svim lokalitetima na srednjem i gornjem toku Krke: Visovačkoj kući “Kuželj”, Oziđanoj pećini, Burnumu, manastiru Krka i Eko-kampusu “Krka” u Puljanima, kao i brojnim poučno-pješačkim stazama.

Uz vrlo atraktivne izlete brodom, s prvim danom lipnja, novost u NP Krka je uvođenje linijskog prijevoza posjetitelja, brodom i autobusom. Drugim riječima, posjetitelj će moći sâm kreirati svoj itinerar, odnosno obilazak Parka prilagoditi svojim trenutnim željama, što znači da će se na pojedinim lokalitetima moći zadržati dulje ili kraće.

Sve detalje o prekrasnim rutama u Nacionalnom parku Krka pročitajte ovdje i isplanirajte svoj put već danas!

 

krka

 

krka

 

krka

 

Izvor i foto: visit.svetimartin.hr, np-krka.hr, trakoscan.hr