Lista koju je čekao svaki putnik: najbolje destinacije u 2024. godini

Da, na popisu je i Hrvatska

by | 3 studenoga, 2023
mjesta koja treba posjetiti u 2024

Odlične vijesti i još bolje najave za Hrvatsku stižu iz Lonely Planeta, jedne od vodećih svjetskih travel platformi i specijaliziranih medija za putovanja.

Lonely Planet je povodom obilježavanja 50. obljetnice objavio popis 50 najboljih svjetskih destinacija u pet kategorija, a svoje je mjesto u kategoriji top 10 zemalja koje treba posjetiti u idućoj godini zauzela i Hrvatska.

“Izbor Lonely Planeta potvrđuje status Hrvatske kao jedne od najkvalitetnijih, a pritom i najljepših svjetskih zemalja čija je globalna vidljivost sve veća. Prirodna baština, bogata kultura, ljubaznost ljudi, ali i snažni pokretači napretka različitih aspekata turizma okosnica su naše ponude koja je sve prepoznatljivija i na cjelogodišnjoj razini. Vjerujem da su se naši brojni gosti već uvjerili u atraktivnost hrvatske turističke ponude i zalaganje cjelokupnog hrvatskog turističkog sektora, dok će se oni budući u to tek uvjeriti“, istaknuo je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, naglasivši važnost održivosti u razvoju, ali i promociji održivog turizma jer bilježimo sve više putnika koji prate ekološke trendove.

Lonely Planet je opisao Hrvatsku kao zemlju prekrasne obale obasjane suncem, s mnoštvo otoka i otočića te izazovnim planinama i povijesnim gradovima. U opisu je istaknut i ulazak Hrvatske u schengenski prostor, otvaranje Pelješkog mosta te drugi infrastrukturni projekti, a sve navedeno su samo neki od sinonima za Lijepu Našu zahvaljujući kojima se Hrvatska našla u društvu najboljih zemalja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Makarska (@visit.makarska)

Uz Hrvatsku su svoje mjesto na popisu našle i zemlje kao što su Mongolija, Indija, Maroko, Čile, Meksiko i dr., a osim popisa najboljih zemalja, objavljene su i liste najboljih svjetskih destinacija u kategorijama za najbolju održivu destinaciju, najbolji grad, najbolju regiju te u kategoriji destinacija s najboljom vrijednosti za uloženi novac, kako piše htz.hr.

10 najboljih zemalja prema Lonely Planetu:

Mongolija
Indija
Maroko
Čile
Benin
Meksiko
Uzbekistan
Pakistan
Hrvatska
Santa Lucia

10 najboljih gradova prema Lonely Planetu:

Nairobi, Kenija
Pariz, Francuska
Montreal, Kanada
Mostar, Bosna i Hercegovina
Philadelphia, SAD
Manaus, Brazil
Jakarta, Indonezija
Prag, Češka
Izmir, Turska
Kansas City, Missouri (SAD)

Pročitajte: “Times” je objavio popis najboljih božićnih sajmova u Europi 

Foto: Instagram, Dreamer4787 iStock/Getty Images Plus via Getty Images