Rečenice kojima ćete unijeti mir u radni kolektiv i potaknuti entuzijazam

by | 21 veljače, 2020

Teško je ostati pozitivan ako je prvo što čujete: “Ovaj projekt je nemoguće ostvariti”, “Nema šanse da na vrijeme završimo”. Kad kolega počne s uobičajenim žalopojkama, ponudite mu pomoć jer neki zapravo to i traže. No ako je odbije ili nastavi s kukanjem, to je znak za povlačenje. Suosjećanje će i vas s vremenom pretvoriti u negativnu osobu pa umjesto: “Da, slažem se” ili “Razumijem”, kažite: “Ma, možemo mi to”.

Pod svaku cijenu izbjegavajte pitanja poput: “Zašto to misliš” jer će vas samo zasuti svojim “argumentima” i povući vas u začarani krug negativnosti. Okružite li se uz to kolegama koji dijele vaš stav, “negativac” nema šanse, a i vi nećete sami nositi teret. Redovito ignorirajte njihove negativnosti, ali pozitivne izjave entuzijastično hvalite i potičite.

“Kraljice drame” negativnim stavom i ponašanjem crpe kolegama energiju

“Ovo je preteško, ja to ne mogu”, “Ne radi mi se”, “Svi ćemo dobiti otkaz” i slične negativne izjave najdraže su riječi “kraljica drame”. Gotovo svaki ured ima bar jednoga takvoga kolegu koji u svemu vidi negativno, a i najmanji problem pretvara u krizu.

Rješenje: Nije da takve osobe ne vole svoj posao, nego su im stalno žaljenje i negativni stavovi prešli u naviku. Zato im izbjegavajte govoriti loše vijesti ili uopće bilo kakve. A ako se i dogodi nešto loše, bježite od njih što dalje.

Uredski “lopovi” i ulizice samo čekaju da vam zabiju nož u leđa

Prihvaćaju svaki projekt, stalno traže priliku da se dodvore šefu i kimaju glavom na sve što kaže. Takvi kolege napravit će sve da se svide šefu, osobito na račun drugih, “prodaju” tuđe ideje kao svoje te preuzimaju zasluge za tuđi posao kad god vide korist u tom.

Rješenje: Pretvarajte se da tražite njihov savjet na način da se osjećaju važnima – možda vam doista pomognu nositi se sa šefom. No imajte na umu da će sve što im kažete odmah biti prijavljeno i vašem šefu.

“Odugovlačitelji” i “odgađivači”

Njima rokovi ne znače ništa više od običnih brojeva. A zbog stava “u posljednji tren” usporavaju kolege.

Rješenje: S ovakvim kolegama najlakše ćete se nositi ako ih stalno podsjećate na rokove – toliko često dok im ne počnu izlaziti na uši. Ako ni to ne uspije, obavijestite sve da ste vi završili svoj dio posla te da kolega svoj dio još nije odradio.

IZVOR: 24SAT.HR