Najbolja i najgora hrana za alergije

by | 15 travnja, 2013

Ljudi koji pate od alergija dolaskom proljeća osjećaju simptome poput nadraženog grla i hunjavice. Ovakve alergije mogu biti vrlo neugodne, a osim uz pomoć lijekova, simptome možete umanjiti i pravilnom preshranom. Stručnjaci savjetuju da je u slučaju proljetnih alergija najbolje da određene namirnice uključite u svoje obroke, ali i da izbjegavate određenu hranu koja može uzrokovati ovakve probleme, prenosi Huffington Post.

Što trebate jesti:

  • Jabuke i jagode: Kora jabuke sadržava antioksidanse koji poboljšavaju plućni kapacitet, a isti se nalaze i u narančama, luku, rajčici i jagodama. Osim toga, sadrže puno vitamina C koji učinkovito štiti od alergija.
  • Crveno grožđe: Istraživanje od prije pet godina pokazalo je da mediteranska prehrana, bogata namirnicama poput crvenog grožđa, naranči i jabuka ublažavaju simptome alergija kao što su začepljen nos i bolno grlo. Samo grožđe bogato je antioksidansima sa snažnim protuupalnim moćima.
  • Topao čaj: Biljni čajevi najbolji su izbor, i važno je da su pritom što topliji kako bi se olakšalo iskašljavanje sluzi i ublažilo peckanje u grlu. U tu svrhu može poslužiti i topla juha.

Što trebate izbjegavati:

  • Celer: Peckanje u ustima i grlu može biti posljedica “oralne” alergije uzrokovane nekim voćem i povrćem. Simptomi se mogu javiti od konzumiranja celera, ali i rajčice, breskve, dinje i kivija.
  • Alkohol: Ako vam se nakon povećanog konzumiranja alkohola peruta koža ušiju, laktova, peta ili obrve, sve je to znak da ste alergični na alkohol.
  • Začinjena hrana: Curi vam iz nosa, suze vam oči ili često kišete nakon začinjenje hrane, a i osjećate nadutost u trbuhu? Budite sigurni da je riječ o alergijskoj reakciji na začine. Inače, to se događa zbog kapsaicina, tvari koja se nalazi u jakim začinima, pa je jedino rješenje izbjegavanje takve hrane.

Izvor: Portaloko.hr