Način na koji ćete zadržati uzbuđenje u životu unatoč posljedicama pandemije

by | 22 veljače, 2021

Kad smo prije godinu dana doživjeli prvi lockdown, većina nas nadala se kako ćemo se “starom normalnom” vratiti kroz nekoliko mjeseci.

Godinu dana kasnije, sve smo nesigurniji u to da ćemo imati normalno ljeto. Kafići i restorani i dalje su zatvoreni, a druženja i gužvi željne su i one osobe koje preferiraju mala okupljanja. Mnogi ljudi priznaju kako se osjećaj izgubljenosti uvukao pod kožu i kako je svaki dan preslika onog prethodnog. No iako je užasno teško biti optimističan u ovoj situaciji, postoje načini na koje možemo vratiti uzbuđenje u vlastite živote. Naime, stručnjaci kažu kako umjereno maštanje o normalnoj (ili barem normalnijoj) budućnosti donosi pozitivne promjene u život. S obzirom na to da mjere stožera polako popuštaju, u trenucima straha i neizvjesnosti zamislite se u bližoj budućnosti s nešto opuštenijim i veselijim scenarijima.

Primjerice, nije naodmet zamisliti se u omiljenom kafiću, na zabavi na otvorenom ili na manjem koncertu. Da je maštanje o lijepim stvarima dobra stvar, govori i znanstveno istraživanje iz 2011. godine koje je pokazalo da maštanje donosi veću produktivnost, bolje rezultate i mir u živote individualaca. Ta maštanja ne trebaju biti nerealna jer morate biti svjesni da nitko ne zna što nam donosi budućnost. No brige, strahovi i crne predikcije mogu donijeti neželjene posljedice na naše mentalno zdravlje. Stoga, ako se poželite maknuti od crnih misli, straha zbog neizvjesnosti te se izboriti s dosadom, maštajte o budućnosti u kojoj će sve biti lakše. Isto tako, stručnjaci napominju kako je sada pravo vrijeme za usredotočiti se na:

  • Zahvalnost na svim stvarima koje imate, poput posla, prijatelja, obitelji i svih onih sitnica koje vam uljepšaju dan.
  • Kreativnost za koju sada imate vremena više no ikada prije. Bez obzira na to jeste li inače umjetnički tip, stvarajte vlastitim rukama, pišite, uređujte, fotografirajte, igrajte se bojenjem i slično.
  • Inspiriranje drugim ljudima. Inspiraciju uvijek možete potražiti na internetu i društvenim mrežama te pomoću tuđih kreacija napraviti i vlastite.
  • Fizičku aktivnost te vježbanje koje sada možete prakticirati i u teretanama. Isto tako, nemojte zaboraviti na sve dobrobiti šetnje te boravljenja u prirodi.

Foto: Kate Williams/Unsplash