Na vašu cirkulaciju itekako utječe vremenska prognoza

by | 29 studenoga, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Nestabilne vremenske prilike, kod većine ljudi, čak i zdravih, dovode do problema s cirkulacijom. Međutim, bečki profesor Hademar Bankhofer ima rješenje za to, pod uvjetom da se promijeni način prehrane. On savjetuje da se jede lakša hrana i manja količina. Na jelovniku bi se trebalo naći svježe voće, a povrće neka bude kratko propirjano.

S obzirom na to da se u proljeće, zbog nestabilnih vremenskih prilika, mnogi osjećaju umorno i malaksalo, Bankhofer preporučuje tanjur juhe od povrća ili mesa, “jer daje više snage nego šalica kave”. Za cirkulaciju je važan mikroelement krom, koji se nalazi u gljivama, bobičastom voću, grožđicama i orašastim plodovima.

Ženama je posebno potrebno željezo, pa bi trebale jesti kašu od jabuka, peršin, pirjani grašak i sjemenke bundeve. Kao glavno jelo preporučuje se krumpir skuhan s grančicom metvice.

Na njujorškom Institutu za nutricionizam utvrđeno je da se cirkulacija može regulirati ako se svaki dan pojede jedan kiseli krastavac ili komad integralnog kruha namazan senfom jer podižu energiju. Isto tako djeluju i gorki sastojci iz rikole ili radiča, artičoke i brokule. Ipak, najvažnije je unositi dovoljno vode, posebno ako se doda nekoliko kapi soka od svježeg limuna.