Mladi sve više stradavaju, a ovo je uznemiravajući uzrok na koji možemo utjecati

by | 23 veljače, 2020

Ako tipkate po mobitelu dok hodate ulicom, veća je vjerojatnost da ćete prouzročiti nesreću nego kad razgovarate ili slušate glazbu, upozorili su istraživači nakon analize uzroka nesreća kod pješaka. Naime studija je pokazala da su oni koji su pisali poruke, teže na vrijeme provjerili lijevo i desno dok su prelazili cestu. Za usporedbu, razgovor na mobitel bio je povezan s jako malim porastom vremena potrebnim za siguran prelazak ceste, a slušanje glazbe nije imalo značajnog utjecaja na sigurnost pješaka.

Istraživači sa Sveučilišta u Calgaryju u Kanadi kažu da je njihova otkrića potrebno još dodatno istražiti, no napominju kako je smetenost pješaka sve veći problem u gradovima diljem svijeta.

“S obzirom na sveprisutnost pametnih telefona, društvenih medija, aplikacija, digitalnog videa i streaminga, smetenost pješaka u hodu i pri prijelazu ceste bit će uskoro pitanje sigurnosti u prometu”, napisali su u studiji.

Inače, oko 270.000 pješaka svake godine nastrada širom svijeta, što čini otprilike petinu svih smrtnih slučajeva u cestovnom prometu.

U posljednjih 20 godina u naglom su porastu ozljede vrata, lica, očiju, nosa i glave, otkrilo je istraživanje koje je analiziralo podatke hitne pomoći u SAD-u. Većinu tih ozljeda zadobili su ljudi u dobi od 13 do 29 godina, i to uslijed ometanja u vožnji ili u hodu zbog tipkanja na mobitelu.

Isto tako, Nacionalno vijeće za sigurnost sa sjedištem u SAD-u ustanovilo je da je u nesrećama zbog takvog ometanja pažnje 2018. godine u SAD-u poginulo 2841 osoba.

Udruženje za sigurnost autocesta procijenilo da je da je u 2018. godini bilo više od 6000 smrtnih slučajeva pješaka, što je uvjerljivo najviše takvih smrti u posljednjih 20 godina, kako piše CNN.

Foto: Kaique Rocha / Pexels

IZVOR: 24SATA.HR