Na što obraćati pažnju ako želite nekoga uhvatiti u laži

by | 29 kolovoza, 2020

Uhvatiti nekoga u laži nije toliko teško ako obratite pažnju na nekoliko stvari. Ponašanje čovjeka koji laže i onoga tko govori istinu se razlikuje, kao i boja glasa, ono što izgovara itd.

Puno je lakše razotkriti prosječnog lažljivca, dok je kod onih “pokerskog lica” to malo teže, ali nije nemoguće.

Pažnju trebate obratiti na:

  • Ton glasa – bit će drukčiji nego inače. U nekim slučajevima se onome tko izgovori laž ton glasa povisi, a u manje slučajeva je dublji. No u svakom slučaju nije isti kao kod pričanja istine.
  • Suzdržanost – lažljivac često koristi riječi poput “ja mislim”, vjerujem”, “po mom saznanju” ili “neka vrsta”. Na taj način pokušavaju što veći dio izmišljene priče držati nejasnim.
  • Oklijevanje – nakon što mu se postavi pitanje, onome tko ne govori istinu trebat će nekoliko trenutaka da smisli odgovor.
  • Ublažavanje – koristit će “mekši jezik” odnosno pokušat će ublažiti samu težinu krađe. Na primjer, umjesto da kaže “Nisam ukrao torbu”, reći će “Nisam uzeo torbu”.
  • Negativne emocije – lažljivac će izgovarati riječi kao što su mržnja, isprazno i tužno, a na taj način podsvjesno iskazuju svoju krivnju.
  • Hrpa informacija – da bi žrtvu uvjerio u svoju laž, lažljivac će izmišljotinu nadopunjavati raznim izmišljenim detaljima, npr. o tome što se dogodilo.
  • Neutralnost – izbjegavat će zamjenice “ja” ili “mi” kao da nemaju veze s onime što se događa ni s ljudima koji su u to upleteni.
  • Miješaju sitne detalje – ljudi koji govore istinu imaju jasnu sliku o tome što se dogodilo, ali lažljivci nemaju i lako se pogube u sitnim detaljima svoje izmišljene priče. Kažu jedno, a potom nešto sasvim drugo jer se ne sjećaju što su prvi put rekli.

Pomakne li netko naglo glavu nakon postavljenog pitanja, kao da se trznuo, lako je moguće da je nešto slagao. U trenutku izgovaranja laži disanje se mijenja i postaje duboko jer srce brže kuca i nedostaje im kisika. Neprirodno mirovanje – držanje kao kip, također, otkriva da netko laže jer to pokazuje kako nije opušten. Dodirivanje nosa ili usta još je jedan znak da netko moguće zaobilazi istinu kao i premještanje s noge na nogu, ali to može značiti i da se netko dosađuje (što opet može biti vrsta laganja jer se pretvara da ga nešto zanima, a nije tako). I zurenje nekome u oči bez treptanja može razotkriti okorjelog lažljivca, dok amateri izbjegavaju pogledati onoga kome lažu u oči, kako otkriva Health24.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by Andrey Zvyagintsev on Unsplash